Pledoarie la foraje pentru pompe de căldură

foraje pompe de cakdura

Când se face selecția dosarelor eligibile pentru decontarea de foraje și pompe de căldură din programul „Casa Verde” senzația este de batjocură. Oamenii vin și se înghesuie să-și predea dosarul sperând într-o finanțare nerambursabilă. Sediile agențiilor de protecție a mediului par a fi luate cu asalt. Cel puțin așa reiese din relatările de presă.

De fapt finanțarea unei lucrări de foraje pentru instalarea de pompe de căldură, măcar a unei părți din aceasta, este destul de importantă. Căci tot sistemul este mai scump, sunt prețuri sensibil mai mari decât la o centrală electrică de exemplu. Și, atunci, de ce se mai fac astfel de sisteme de încălzire!? Dacă sunt scumpe? Mai mult, încălzirea cu foraje geotermale și pompe de căldură capătă o răspândire din ce în ce mai mare. De ce, dacă e mai costisitor?…

Răspunsul la întrebarea de mai sus este simplu: pentru că merită! Pentru că forajele pentru exploatarea energiei geotermale sunt o soluție de viitor. Ecologică și inepuizabilă. Dar pentru a înțelege ce este un foraj geotermal, la ce folosesc pompele de căldură, vă invităm să citiți textul de mai jos. Poate că vi se va părea plictisitor, însă dacă vă faceți o casă și vreți să știți de ce ar trebui să optați pentru acest sistem de încălzire, rândurile următoare v-ar putea convinge.

Intrați așadar în secțiunea unor foraje deosebite. Așa, ca o idee. Pentru început. Deși, noțiunea de foraje geotermale poate că nu este cea mai potrivită, căci mai corect este să spunem simplu: foraje pentru pompe de căldură! Și s-ar putea să vă pară ușor confuz, însă peste tot în mediul online se folosește noțiunea de foraj geotermal.

Observație de moftangii

Înainte de a trece la problematica noastră să facem o remarcă. Vorbind de ajutorul pe care statul îl acordă (sau ar trebui…) pentru investițiile în pompe de căldură, panouri solare, foraje, trebuie să observăm că aceia care stau pe margine chibițează și râd de statul la coadă pentru astfel de „pomeni” sunt de fapt rămași în altă lume.

prima casa pompe de caldura
Cam asa arata preluarea dosarelor pentru programul „Prima casa”. Oamenii vin cu noaptea-n cap ca sa predea documentatia si sa fie inregistrati

Cei de pe margine râd. Dar din acest lucru noi înțelegem că ei nu știu despre ce e vorba. Nu-și dau seama că trecerea la un sistem de încălzire ce folosește energia nepoluantă este și în interesul lor. Investițiile în foraje pompe de căldură nu ajută doar proprietarul cosntrucției în sine, ci păstrarea unui mediu înconjurător mai curat este interesul tuturor. După cum, sperăm, veți realiza citind mai departe.

Introducere în tematica forajelor geotermale

Despre foraje geotermale si pompe de căldură pentru încălzirea locuințelor începe să se discute din ce în ce mai mult. Sunt noțiuni relativ noi. În cele ce urmează ne vom referi la folosirea energiei termale din adâncuri, dar insistăm a nu se face confuzia cu folosirea apei termale, respectiv a căldurii din apa termală.

Căldura obținută direct din apa termală, posibilitatea aceasta, impune clarificarea unei idei. Această noțiune, acest sistem de încălzire care folosește direct apa termală caldă din adâncuri este caracteristic și specific doar unor anumite regiuni. Poate fi utilizat doar în anumite structuri geologice. Cu alte cuvinte, chiar dacă s-ar dori, nu s-ar putea folosi apa termală ca agent termic oriunde, oricând și de către oricine. Pentru că este limpede, mai trebuie și apă termală, iar aceasta nu se găsește peste tot sau nu la temperatura la care să merite un foraj după ea…

Încălzirea imobilelor cu agent termic apa fierbinte obținută din foraje… este o situație mult mai cunoscută în Ungaria decât în România, de exemplu. Ca să nu mai vorbim și că folosirea energiei termale, a forajelor geotermale are alt sens și altă arie de interes în chiar interiorul României. Relevantă este comparația dintre provinciile istorice ale Banatului cu Teleorman sau nordul Moldovei. Mulți din acele zone au auzit despre asta doar la televizor. Ca să nu mai vorbim despre diferența dintre felul în care se utilizează apa termală în Vestul României cu acela de la doar câteva zeci de kilometri distanță, așa cum am spus, în Ungaria. Dar acest lucru ține de cu totul alte principii și nu e cazul să le aprofundăm noi acum.

foraje pompe de caldura

De la simplu la complex, de la rece la cald

Foraje geotermale… pompe de căldură… nu trebuie să ne gândim în niciun caz la găurirea platformei continentale, nu trebuie să avem în vedere niște țevi care rezistă la temperaturi și presiuni ieșite din comun. Iar pompele de căldură nu sunt nici fantezii și nici instalații care au nevoie de hale pentru a fi instalate. Lucrurile sunt mai simple, este vorba despre niște găuri în pământ foarte asemănătoare cu forajele pentru apă, precum și de o mică mașinărie care este de dimensiunile unei centrale termice de apartament. Poate puțin mai mare…

Vis-avis de acest subiect, trebuie spus că noi, adică Tipfor SRL, ne ocupăm doar cu foraje geotermale, care se folosesc pentru pompele de căldură. Nu ne ocupăm cu extracția și exploatarea apelor termale care, așa cum am spus mai sus, sunt cu totul altceva. Mă rog, ați înțeles chestiunea.

Principiul încălzirii cu pompe de căldură

Deși în aparență, chiar și pentru un om cu educație medie, principiul de funcționare este greu tangibil, abstract chiar, principiul de funcționare al încălzirii unui imobil este de o simplitate remarcabilă. Diferența de temperatură dintre nivelul zero al solului și temperatura aflată la câteva zeci de metri în interiorul pământului înseamnă energie. Ori, tocmai această energie este exploatată.

Diferența de temperatură dintre nivelul zero al solului și 100 de metri adâncime este sursa de căldură folosită. Cu cât coborâm în interiorul pământului cu atât vom sesiza o creștere a temperaturii. Astfel, printr-un sistem de țevi ce reprezintă schimbătorul de căldură, apa circulă în sistem închis. Există în mod evident două situații.

Iarna, când „sus” este rece, în mod evident „jos” este mai cald. Apa, care reprezintă de fapt agentul termic, este trimisă jos preia căldura și o cedează în caloriferul din cameră. Simplu, nu!? Invers, când vara este zăpușeală sus, apa preia căldura din interiorul unui imobil, este trimisă jos unde o cedează și aduce sus răcoarea. Așa, pare într-adevăr simplu, dacă ați înțeles principiile termodinamice din anii de liceu. Dar ca să se ajungă aici a fost nevoie de multă cunoaștere și de dezvoltarea tehnologiei.

În toată această ecuație este nevoie de foraje. Ele reprezintă acel ingredient fără de care nu am putea vorbi despre acest sistem de încălzire (sau răcire).

> Foraje pentru pompe de căldură. Prezentare și funcționare

foraje si pompe de caldura
Cam asa arata valorificarea energiei geotermale. Vara se produce racirea incintei iar iarna o incalzire

Energie verde și inepuizabilă

Marele avantaj al acestui sistem de încălzire este acela că se folosește o energie recuperabilă și care nu produce poluare. Practic ai nevoie de foraj pentru a introduce țevile în pământ și a obține un imens schimbător de căldură și de instalația care aduce căldura sus, respectiv pompa. După ce s-a finalizat instalația nu mai este nevoie decât de costuri de întreținere, căci nu faci altceva decât să recirculi apa.

Se estimează că acest sistem reprezintă energia viitorului. Este inepuizabil, curat și gratis. Repetăm, după ce s-a finalizat construcția rămân doar probelemele de mentenanță. Bănuiți însă că vorbim de un foraj de foarte bună calitate, de țevi și pompe ieșite de sub spectrul lucrului ieftin și de mântuială.

Investițiile în foraje și pompe de căldură sunt private

Incălzirea prin pompe de căldură este considerată ecologică și de viitor. Totuși, investiția în foraje și echipament este sensibilă. Dar aceste cheltuieli se amortizează în timp.

Revenim la căldura din apele termane și subliniem că energia din apele termale din România nu este utilizată decât în mod excepțional, amintim aici localitățile Beiuș și Lovrin. Putem spune că este utilizată la modul rarisim dacă ținem cont că în coparație cu capacitatea… Spre deosebire de Ungaria, unde căldura termală este un lucru aproape banal. Așadar, suntem în cazul în care iei căldura gratis și nu trebuie decât să o distribui populaței. Dar, de fapt, statul român este cam puțin receptiv la mediu, la bunăstarea cetățenilor săi, la investiții raționale, etc. Am putea spune că, în mare parte, totul se face doar la nivel declarativ.

Pentru a scoate în evidență delăsarea în ceea ce privește avantajul unor foraje destinate exclusiv valorificării energiei din apele termale, puteți citi un material de pe site-ul GreenReport. Este un material de acum câțiva ani dar ale cărui date nu s-au modificat esențial. Deși ne interesează promovarea lucrărilor de foraje și puturi executate de Tipfor SRL, nu putem să nu remarcăm o resursă de energie care nu este valorificată.

Programul Casa Verde are o existență tumultoasă, efemeră și de subzistență. Mai mult, dacă urmăriți relatările din presă nu se poate să nu remarcați slaba lui organizare precum și factorul de noroc pe care-l presupune o finanțare din aceste fonduri. Cheltuielile cu foraje puturi pentru incalzire cu pompe de căldură sunt decontate mai mult simbolic.

De fapt, din felul în care este receptată problematica ce include foraje pentru încălzire cu pompe de căldură, reiese un aspect total de dezinteres față de energia verde. Su nt șanse mari ca pe viitor să nu nu ne putem aștepta la o îmbunătățire sensibilă.

Investiția în foraje geotermale și în pompe de căldură ar putea să fie soluția viitorului. E mai greu însă în România, unde mereu investițiile în acest sens aproape că sunt lăsate exclusiv în seama factorului privat.