Foraje puturi: intreținerea ca principiu general

foraje puturi
Firmele de foraje puturi se presupune că au o activitate intensa si dupa ce si-au terminat lucrarea. Adică după darea în exploatare...

Firmele care execută foraje puțuri vă oferă de obicei informațiile necesare pentru exploatare. Cel puțin pentru exploatarea imediată și cu caracter de strictă necesitate. Tehnicienii respectivi vă spun tot ce-i întrebați, nu se ancorează în secretomanie. Totuși, în general, atunci când se lucrează, majoritatea dintre noi întrebăm, dom’le dar de ce e asta așa sau așa și nu altfel? Iar muncitorii de la foraje vă spun ce știu și ei, șefii la fel.

            Puține sunt cazurile în care personalul sau patronii se tem că le veți lua pâinea de la gură și veți începe să executați și dvs lucrări de foraje puțuri. Dar, nah, mai sunt și excepții, dacă toți oamenii ar fi la fel ne-am plictisi de moarte.

Întreținerea forajelor pe timp de iarnă

Una din constatările frecvente este aceea că iarna, dacă avem un foraj pe care-l pornim mai rar, vedem că nu mai curge apa! Și pornim pompa submersibilă, dăm la buton, ne uităm la țevi și bombănim. Ceva s-a întâmplat, oare să fie submersibila stricată!?

De cele mai multe ori situația este mult mai simplă: avem de-a face cu înghețul. Dacă pompa submersibilă se află la relativă adâncime ea nu a înghețat. Dar s-ar putea ca apa de undeva de pe traseu să fi înghețat. Ce este de făcut? În general nimic, trebuie să așteptăm dezghețul. Dacă „ne arde” și avem nevoie neapărat să folosim submersibila, va trebui să facem ceva să dezghețăm, să eliminăm dopul de gheață.

Cei de la firmele de foraje recomandă ca în puțuri să folosim apa caldă, aburul.

Ce se poate face ca să prevenim înghețul? Cel mai simpșlu este să lăsăm să curgă apa tot timpul. Dar desigur, aceată metodă este oarecum costisitoare. Poate nu neapărat costul ăîn bani ne-ar da de cap, cât mai ales ideea că am avea de-a face cu o funcționare în gol, cu o pompare inutilă…

pompa submersibila
Va recoamdam pentru exploatarea de foraje si puturi de adancime o pompa submersibila de tip Pedrollo. Sunt fiabile si au calitate garantata

Principii generale de exploatare

Altfel, indiferent că este vorba despre un foraj care se folosește în condiții de vară sau de iarnă, în general avem aceleași reguli de exploatare. Sunt reguli elementare de bun simț tehnic și care, până la urmă, ar trebui să ne conducă în mod obligatoriu la a prelungi durata de viață a oricărui foraj, a oricărei fântâni.

Extrem de important ar fi de reținut că regulile sunt valabile atât pentru foraje de utilitate publică, cât și acele puțuri să le zicem private. În definitiv, este vorba despre același lucru. Regula primară este ca de la săparea unui foraj și până la exploatarea lui regulată să treacă foarte puțin timp.

Dacă de la predarea forajului și până la exploatarea lui propriu-zisă a trecut un timp oarecare, sugestia noastră e să faceți operațiile de mai jos. La fel, dacă în utilizarea unor foraje a intervenit o întrerupere semnificativă ca timp.

  • Vă recomandăm să verificați calitatea apei, atât parametrii fizici cât și cei chimici. Eventualele modificări față de starea inițială ar putea să vă dea indicii despre transformările care au avut loc și pe care nici nu le-ați dorit și nici nu le-ați anticipat.
  • La unele foraje situația este de așa natură încât să se pună la lucru mai târziu. Vă recomandăm să efectuați și pompări de verificare, observați dacă debitele obținute sunt aceleași cu cele dorite/estimate. La fel, astfel obțineți informații importante despre starea respectivelor puțuri.
  • Forajele care stau, totuși lucrează! Exprimarea este paradoxală, dar înseamnă un singur lucru: chiar dacă dvs nu scoateți apă, chiar dacă nu există o activitate vizibilă, acolo jos, apa curge, e vie, se mișcă. Este recomandată executarea unei denisipări.

Mentenanță generală

            Una din sugestiile noastre importante este să urmărim nivelul hidrologic general. Să observăm și să fim la curent cu tot ce se întâmplă în acest sens. O scădere a nivelului apei, sau dimpotrivă, o creștere a acestuia sunt lucruri care ar trebui să ne dea de gândit. Să transmitem aceste informații firmelor de foraje puțuri, ele vor fi capabile să prelucreze datele, să le dea interpretarea corectă.

            Schimbările care apar în aceste date impun măsuri adecvate de la caz la caz. Dacă însă, de exemplu, apar modificări ale analizelor chimice… ar putea fi vorba de o poluare, de o îmbătrânire a instalației. Remediul va fi întotdeauna o soluție dată de cineva care este în temă, cineva care este abilitat să dea interpretarea corectă.

            Unele foraje au prevăzută încă din faza de construcție posibilitatea de completare cu pietriș de mărgăritar. Va trebui să vă ocupați de această chestiune, pietrișul de mărgăritar are rol esențial în filtrare.

            În general, cel mai bine ar fi să le dați un telefon celor de la foraje puțuri și să-i întrebați ce-ar mai fi de făcut, le spuneți ce este pe la dvs, stați de vorbă cu ei. Oamenii în general se bucură dacă-i întrebați, dacă le arătați prețuire.

Cititi si 

Ferma Angus Basulescu produce carne vita angus de calitate