>>> Înapoi         Acasã         Blog

Foraje puturi si servicii conexe

» Foraje puturi de mare adancime
» Denisipari foraje
» Foraje pentru pompe de caldura
» Foraje puturi de monitorizare (Piezometre sau foraje de mediu)
» Intocmire acte, documentatii

Foraje puturi pentru obtinerea apei potabile sunt principala noastra activitate. In sensul ca executam foraje in mod constant, sa foram puturi reprezinta cea mai mare parte a volumului nostru de lucrari. Practic, tot ce facem este orientat spre puturi de apa. Dar pe langa foraje pentru apa mai sunt si denisipari sau interventii pentru asigurarea exploatarii.

Mai jos aveti o lista cu principalele noastre activitati. Daca aveti impresia ca aceasta pagina le descrie sumar, mai multe informatii despre foraje veti obtine din articolele noastre incluse in blog.

foreza pentru foraje puturi de apa al Tipfor SRL
Foreza, utilaj indispensabil unei firme de foraje puturi

Foraje puturi de adancime

Sintagma de foraje puturi de adancime se refera evident la faptul ca este vorba de puturi care trec de primul luciu de apa. Ba mai mult, este vorba de foraje care trec chiar de doua sau trei straturi acvifere. Asa ar trebui inteleasa expresia de foraje puturi de adancime.

Motivatia executarii unui foraj pentru apa potabila la o adancime are acoperire in calitatea apei pe care intentionam sa o obtinem. Explicam si de ce:

  • Foraje puturi din primul luciu de apa inseamna ca de regula avem de-a face cu foraje direct in panza freatica. In cea mai mare parte a situatiilor, panza freatica este o apa poluata, in ea se scurg apele provenite din precipiatiile cazute pe pamant.
  • Sa faci foraje in panza freatica devine asadar un nonsens, in acceptiunea pe care o avem toti despre apa potabila. Desigur, panza freatica nu a fost intotdeauna asa. Dar, acum, în anii contemporani noua, despre forarea de puturi la adancime se presupune ca furnizeaza apa cea mai buna din punct de vedere potabil.
  • Executia de foraje puturi la adancime inseamna asadar coborarea sub stratul de panza freatica, de acolo de unde se obtine apa potabila de calitate corespunzatoare.

Trecerea dincolo de panza freatica in primul strat acvifer, al doilea sau chiar al treilea presupune ca firma de foraje va efectua (si va reusi) izolarea acestor strate intre ele. Cu alte cuvinte, chiar daca se executa aceste lucrari de foraje, apa dintr-un strat va fi impiedicata sa comunice cu celelalte strate.

Izolarea stratelor de apa de catre echipa de foraje puturi impiedica asadar comunicarea stratelor intre ele, implicit poluarea unuia de la celalalt. Chiar daca nu este vorba de poluare in sine, poluarea cum o stim cu torii, prin aceste foraje s-ar putea difuza calitatile unei ape in cealalta. Un strat de apa sarata sa intre in altul cu apa dulce, de exemplu.

» Foraje puturi si adancimea optima de foraj

Denisiparea. Foraje si întretinerea filtrelor

Denisiparea la foraje inseamna exact ce se intelege. Adica sa rezolvi o problema pe care o au cele mai multe puturi, sa nu mai dea nisip, cum se spune. Desi este o situatie neplacuta, denisiparea la foraje pentru apa se poate face in cele mai multe cazuri fara foarte mari batai de cap. Sa faci foraje puturi presupune ca stii sa faci si denisipari.

denisipari puturi
Denisipare puturi cu pompa mamut

Denisiparea unui foraj este acel proces prin care se elimina nisipul din fantele filtrului. Firmele de foraje puturi atrag atentia clientilor lor ca o exploatare corecta duce la reducerea cheltuielilor cu interventiile.

Mai trebuie retinut ca nisipul, respectiv acela care se afla in granulatii fine, se aduna (colmateaza) pentru ca este antrenat de apa. Indiferent ca se actioneaza sau nu pompa submersibil. Nisipul lucreaza oricum.

» Mai multe informatii despre denisiparea si filtrele din puturi

Foraje pentru pompe de caldura

Executia de foraje pentru pompe de caldura este una din aplicatiile de mare succes financiar ale firmelor de foraje. Respectiv prin aceste puturi forate se scoate caldura din pamant si se incalzeste un spatiu de locuit sau de munca, un birou, o hala de productie. Asta inseamna ca forajele nu sunt executate numai pentru a obtine apa potabila dintr-un strat acvifer.

foraje puturi verticale ptr pompe de caldura
Schema de principiu a unor foraje pentru pompe de caldura, imagine cu foraje colectoare verticale

Pompele de caldura sunt unele dintre cele mai importante inovatii aplicate la incalzirea sistemelor de locuinte sau a halelor de productie. Practic, prin foraje puturi pentru pompe de caldura ar trebui sa intelegem ca luam de la pamant caldura pentru a ne incalzi pe timpul iernii. Pe timpul verii, acest tip de foraje introduce caldura in pamant.

Fiind o notiune relativ noua, foraje pentru pompe de caldura exista doar de un numar mic de ani, am considerat necesar sa extindem notiunile intr-unul din articolele noastre de blog.

» Foraje pentru pompe de caldura

Foraje de monitorizare. Puturi de observatie

Forajele de monitorizare denumite si foraje de mediu sau piezometre, sunt acele tipuri de foraje care se executa pentru tinerea sub control a calitatii apelor din subteran. Altfel spus, prin foraje de mediu se inteleg acele puturi forate prin care se extrag (periodic) probe de apa.

Care este rolul acestor piezometre? In primul rand ele denota calitatea dvs de om responsabil. Mai denota ca daca vi s-a cerut sa faceti un foraj de mediu, inseamna ca dvs aveti o repsonsabilitate in legatura cu ceea ce deversati de la afacerea pe care o conduceti. Firmele de foraje puturi sunt adesea solicitate sa faca asemenea lucrari.

Consideram ca serviciile si executia de foraje de monitorizare este o notiune care trebuie aprofundata, asa ca aveti detalii pe blogul nostru.

» Foraje de monitorizare. Definitii si executie

Intocmire acte, documentatii, obtinere avize de foraj

Nicio tara civilizata nu construieste nimic fara un proiect, un aviz, o documentatie valabila. Situatia poate fi mai dramatica in legatura cu exploatarea de foraje si puturi de apa. Logica este simpla, un foraj prost executat poate contamina rezervele de apa ale unei comunitati.

Un put forat neglijent poate lasa o comunitate fara apa potabila. Tocmai din motivele expuse sunt atat de necesare avizele si documentatiile de forare.

Din fericire pentru dvs noi ne ocupam de tot. Nu este cazul sa alergati pentru proiecte, semnaturi, etc. Le facem noi pe toate. Apoi, la urma urmei, fiecare sa faca acel lucru pe care-l stie mai bine.