Foraje de apă care țin o veșnicie!? Doar în povești…

foraje puturi Bucuresti
Executam lucrari de foraje puturi in Bucuresti Ilfof ca de altfel in orice zona din țară. Contactați-ne pentru informații suplimentare.

Foraje de apă care țin o veșnicie? Doar în povești…

Firmele de foraje puturi se laudă cu termene de garantie extrem de largi, oferă asigurări că forajul executat este de o calitate ireproșabilă și va dura cât lumea. Există vreun adevăr în marketingul celor ce execută astfel de lucrări!? Și da și nu, iar mai jos vom încerca să facem o mică discuție asupra acestui subiect.

Plecăm de la întrebările pe care și le pune (în mod firesc) orice contractor de foraje: „Cât mă ține, când ar trebui să-i fac revizia, există oare o limită de timp în care aș putea presupune că nu voi fi nevoit să intervin în reparația acestui foraj?” Adevăratul răspuns la preocupările enumerate este mai greu de oferit, să spunem mai bine că acesta are nuanțe.

> Preturi de execuție pentru foraje.

Deși în mod normal un foraj pentru apa potabilă ar trebui să funcționeze cel puțin 50-60 de ani, trebuie să spunem că totul depinde de fapt de o sumă de calități. Respectiv calitatea de execuție, a materialelor folosite (de exemplu țevile pentru tubaj și pompa submersibilă) dar mai sunt și alte chestiuni ce nu se văd dar care, toate, adunate la un loc, pot lungi sau scurta durata exploatării unui foraj. Să mai spunem că o mare importanță o are și modul efectiv în care scoatem apa din puț. Felul în care ne îngrijim noi de tot ceea ce este conectat cu acesta.

O observație de bun simț este că dacă vom porni pompa submersibilă de trei ori pe zi, cu siguranță aceasta va avea o durată de viață mai mică decât una ce se pornește la câteva zile. Firmele de foraje puturi de regulă atrag atenția asupra acestor elemente. Însă sunt și unele chestiuni care țin de domeniul „viața bate filmul”, când nu pot fi prevăzute absolut toate cauzele ce pot scurta (uneori dramatic) durata de exploatare a unui foraj pentru apă potabilă.

Așadar, răspunsul că instalațiile de foraje pentru apă țin atât timp cât există apă în puțuri, respectiv în stratul acvifer… nu prea are acoperire în realitate. Sau, să zicem, răspunsul este mult mai complex și mai nuanțat.

receptie foraje
Prima etapă în prelungirea duratei de exploatare a unui foraj este corecta recepție a acestuia. Preluați-l în cele mai bune condiții și respectați instrucțiunile de utilizare a acestuia.

Durata de viață și modul de exploatare al forajelor

Nimeni nu s-a născut învățat, iar prin urmare nimeni nu va ști de la început cum trebuie exploatat un foraj pentru apă astfel ca acesta să nu genereze probleme. Cea mai bună metodă de a ști ce să faci este să preiei corect lucrarea de la constructor. Adică, pe românește, să faceți recepția și să țineți cont de recomandările pe care vi le face firma de foraje. Dincolo de condițiile contractuale, orice constructor are tot interesul să-și instruiască în mod corespuzător beneficiarii.

Unele operații le puteți afla cu ușurință. Căutați cât puteți de multă documentație pe internet, dar atenție la sursa de informare. Chiar dacă sunteți novice în foraje, va trebui să faceți un efort în a vă documenta. Altfel, veți învăța cu foarte mari costuri, adică după ce ați stricat o pompă submersibilă, puteți fi siguri că a doua oară veți fi mai grijulii.

Pompele submersibile și funcționarea lor în gol

Pentru un limbaj cât mai ușor de înțeles, unui cititor neavizat, trebuie să facem diferență între funcționarea unei pompe submersibile în gol cu apă și fără apă. Cu îngăduință, putem spune că o pompă poate funcționa în gol și cu apă și fără apă. Folosim termenul de „în gol” pentru o funcționare cu apă dar nu avem nevoie de apa respectivă, o deversăm.

În primul caz, funcționarea în gol cu apă, de regulă, se face în primele zile de la preluarea putului de apă de la constructor. Adică, după ce vă predă lucrarea, chiar el recomandă să lăsați pompa să funcționeze în gol, măcar o zi, două, în orice caz un număr cât mai mare de ore și vă explicăm de ce.

pompe submersibile
Cam așa arată pompele submersibile folosite la cele mai multe puturi de apa. Tehnologia introduce in foraje echipamente din ce in ce mai performante.

Indiferent dacă pompa dvs lucrează sau nu, apa în stratul acvifer este într-o continuă mișcare. Adică apa curge în permanență, iar până să ajungă la suprafață, ea trece mai întâi printr-un sistem de filtrare realizat din pietriș mărgăritar, iar apoi prin fantele elementului filtrant al tubulaturii de la foraj.

În afară de acestea, în stratul acvifer există și particule fine de nisip. Ori pentru a evita ca nisipul fin să se depună pe fantele filtrului este bine să existe o circulație a apei cât mai intentsă în primele zile după finalizarea lucrărilor. Astfel se va realiza un filtru natural care va face ca operația de denisipare a forajului să se execute la intervale cât mai mari de timp.

> Pompa submersibilă; alegere și introducere în foraj

La orice tip de foraje funcționarea unei pompe submersibile în gol, fără apă, este o situație ciudată. Adică pompa trage aer, a rămas fără apă, asta vrem să spunem. Este o situație pe care orice firmă de foraje puturi vă recomandă să o evitați. De ce!? Simplu, pentru că orice pompă submersibilă este făcută să funcționeze cu apă, altfel, de regulă, se strică…

Un alt element care influențează viața unei pompe submersibile este legat tocmai de numărul de porniri al acesteia. În general, firmele care fabrică pompele submersibile oferă garanția în condițiile unui anumit regim de exploatare. Adică între un interval de 3 ore între pornirea unei pompe și altul de 24 de ore, diferența este sesizabilă. De fapt se oferă garanție pentru ciclul de porniri. Toate tipurile de foraje puturi pentru apa potabilă se supun acestei reguli.

> Pompe submersibile de la Pedrollo

Preventiv, măsurați nivelele statice și dinamice

Oricine are un puț forat ar trebui să știe nivelul dinamic și static al apei. Altfel spus, dacă sesizați diferențe mari între nivelul dinamic și cel static este cazul de o intervenție, de cele mai multe ori denisipare sau înlocuirea pompei submersibile.

Nivelul static dintr-un foraj este acela înregistrat în timpul cât pompa nu funcționează. Nivelul dinamic este acela când pompa funcționează la un debit maxim. Este bine să aveți cunoștință despre acestea într-un mod cât mai regulat pentru a fi scutiți de neplăceri. Orice foraj trebuie urmărit din acest punct de vedere.

Interpretarea rezultatelor, atunci când apar diferențe sensibile între măsurători trebuie făcută de specialiști. De regulă, un nenea care dă găuri în pământ cu burghiul nu va fi în stare să-și dea cu părerea.

echipament video pentru foraje
Echipament de vizionare video a problemelor intalnite la interirul unui foraj

Accidentele bacteriologice și durata de exploatare la foraje

Accidentele bacteriologice pot compromite existența unui foraj. Acestea sunt, evident, una din cauzele de reducere a duratei de viață a instalației de captare a apei. Se pot evita? În ce mod influențează un accident bacteriologic? Schițe de răspuns mai jos.

La lucrarile de foraje puturi una dintre cele mai utile verificări periodice este cea referitoare la calitatea apei din punct de vedere bacteriologic. De ce ar fi atât de importantă o analiză bacteriologică!? Răspunsul este acela că un puț de apă potabilă nu va fi niciodată rigid asemenea unei stânci, dacă ne este permisă comparația. Astfel, la un foraj se întâmplă mereu ceva, chiar dacă nu vedem.

Forajul dvs va fi în permanență în strânsă legătură cu ce se întâmplă în vecinătatea lui. Ori, dacă dvs nu sunteți atent la calitatea bacteriologică a apei pe care o extrageți, se pot întâmpla accidente. Unele întâmplări pot avea consecințe deosebit de neplăcute.

Să ne gândim că în vecinătate cineva forează un puț de apă. Altfel spus, vecinii-și trag și ei un foraj tocmai din stratul acvifer din care luați dvs. apă. Dar, spre deosebire de firma noastră de foraje, care execută lucrări de cea mai bună calitate și știe să izoleze stratele între ele, firma pe care au adus-o vecinii nu știe să facă astfel de finețuri. Sau, chiar dacă au auzit de izolarea stratelor acvifere, habar n-au să execute lucrarea. Să fim totuși indulgenți și să presupunem că nu o execută cum trebuie.

Ce se poate întâmpla într-o astfel de situație!? Concret, contaminarea stratului acvifer. Dacă firma de foraje de la vecinul dvs nu execută izolarea pânzei freatice de stratul acvifer, acesta din urmă va fi poluat. Căci acesta este motivul pentru care ați preferat să luați apă dintr-un strat acvifer de mare adâncime, faptul că pânza freatică (mai aproape de suprafață și fiind mai ușor de exploatat) este totuși poluată.

> De ce miroase apa din forajul dvs!?

De cele mai multe ori poluarea este ireversibilă și respectivul foraj (și ale celorlalți vecini) este compromis. Dacă aveți analizele bacteriologice puteți preîntâmpina efectele acestui accident.

Se poate întâmpla ca un șobolan sau o pisică să cadă în puțul dvs. Urmează descompunerea, poluarea, mirosul dezagreabil, toxicitatea sursei de apă. În aceste din urmă tipuri de cazuri se pot lua măsuri de revebnire a situației la normal. Uneori însă nicio măsură nu este bună sau suficientă, ceea ce duce la aabandonarea acelui foraj.

Tubulatura din foraj. Țevi din plastic sau din oțel?

Categoric, calitatea țevilor introduse în foraj induce sau nu durată de viață întregii instalații de apă potabilă. Tehnologia de astăzi a creat țevi din plastic (PVC) care dacă sunt folosite în condiții normale de exploatare dau o durată de viața de cel puțin 50 de ani pentru foraje. De fapt, ca să fim sinceri, cele mai multe puturi de apă au țevi din plastic.

Țevile din oțel, chiar dacă sunt inoxidabile, sunt garantate pentru maxim 20 de ani. Apoi, acestea sunt și mai scumpe și mai dificil de manevrat, deci costurile cresc odată cu adâncimea de forare.

Tipfor SRL montează de obicei țevi de PVC furnizate de Valrom. (Sau de la Valplast…) Dar, la cerea clientului, putem asigura și monta orice tip de țeavă. Evident, clientul este cel care decide până la ce sumă poate urca preţul investiţiei în foraje puturi de la dumnealui din grădină.