Foraje puturi absorbante si cresterea valorii imobiliare

foraje puturi
Necesitatea unor foraje de puturi absorbante

Foraje de puturi absorbante respectiv o categorie de lucrari aparent lipsita de importanta dar cu implicatii mari in tranzactiile imobiliare si agricultura. Prin efectuarea unor foraje absorbante, in fapt niste puturi de apa adanci pana la panza freatica, se poate creste valoarea unui teren. Informatia (ar trebui) este cunoscuta agentilor imobiliari. De felul cum profita de ea, este deja o alta chestiune. Randurile urmatoare vor explica mai in amanunt ce sunt aceste puturi, cu ce sunt ele desoebite, de ce niste foraje absorbante v-ar putea ajuta sa vindeti un teren.

Cine a dorit sa cumpere sau sa vanda un teren a intalnit cu siguranta expresia „pe care nu sta apa”. In fapt, dupa cum probabil banuiti, daca incercati sa vindeti o proprietate imobiliara si adaugati in anunt aceasta expresie, cu siguranta veti avea mai multe sanse. La fel, invers, cine doreste sa cumpere (si cine se pricepe, evident) va intreba daca pe teren balteste apa. Dupa cum banuiti, terenul pe care sta apa este acela care, dupa o ploaie mai indelungata si mai consistenta se formeaza balti care mai greu se infiltreaza in pamant.

Este bine sa stiti ca firmele de foraje puturi pot fi de mare ajutor celor care au un teren „pe care sta apa”. In general aveam de-a face cu terenurile care sunt mai impermeabile din cauza stratului de argila. Nici topirea zapezilor nu este mai placuta, pamantul mustese de apa zile intregi.

foraje absorbante

Principiul unui foraj care „elimina” apa

Executarea unui foraj absorbant are in vedere absorbtia apei sau mai bine zis introducerea apei in pamant. Practic, este invers ca la un foraj pentru apa potabila, in loc sa se scoata se introduce apa. Aceasta refulare a apei se face fie in panza freatica, fie intr-un strat acvifer de relativ mica adancime.

Un foraj absorbant este un put de apa prin care precipitatiile si topirea zapezilor se scurg in pamant. Un fel de burlan mai lung, o gaura de scurgere pentru ape, cum doriti.

Daca vreti, cand vorbim despre astfel de foraje, am putea spune ca e vorba de niste puturi care absorb apa in pamant.

Puturi absorbante pentru pompe de caldura

Utilitatea unui foraj absorbant se mai regaseste si in domeniul pompelor de caldura, unde este nevoie de doua foraje. Pentru ca o pompa de caldura sa functioneze in varianta apa-apa este mevoie de doua foraje, unul din care se extrage atata apa cata este nevoie. Apoi, apa trebuie pompata undeva, acesta fiind al doilea foraj.

Astfel, la pompe de caldura geotermale se poate spune ca este a doua mare aplicatie pentru acest tip de foraje.

Realizarea practica a unui foraj absorbant

La foraje de puturi absorbante sunt de interes cam aceleasi elemente ca si la un foraj pentru apa potabila. In primul rand adancimea la care se afla panza freatica. Stiind aceasta veti sti de fapt si adancimea optima de foraj. Mai multe despre adancimile de foraj puteti afla din articolul nostru anterior, avem informatii care va lamuresc in legatura cu acest aspect.

Stiind la ce adancime aveti stratul de panza freatica va puteti face si un calcul estimativ cam cat va costa acel foraj. Mai ales ca tubulatura in aceste cazuri este de mai mici dimensiuni.

Un foraj absorbant are si el un filtru la capat. Astfel, va mai intereseaza si dimensiunea fantelor acestuia, iar pe cale de consecinta veti sti si dimensiunea pietrisului margaritar. Mai multe despre pietrisul de margaritar si rolul lui in foraje puturi, cu precadere la elementele filtrante.

Caracteristici la foraje care preiau apa

Apa care de preia printr-un foraj absorbant este de regula trimisa in stratul acvifer. Desigur, cum am mai spus si altadata, la ce adancime se afla panza freatica este simplu de aflat de la vecinii dvs care au mai executat foraje. Altfel, este bine sa apelati la firme specializate in foraje puturi, acestea au deja harti si informatii hidrologice detaliate despre nivelurile panzelor freatice in diferite regiuni.

O firma care face foraje puturi va sti sa faca si un foraj absorbant, fara indoiala.

Ar trebui sa mai stiti ca este importanta dimensiunea fantelor de la filtrul din foraj. Aceasta este mai mare decat la un foraj obisnuit, adica de la acele puturi pentru scos apa. Dimensiunea ar putea fi 1-3 mm. Iar pietrisul margaritar (component al elementului filtrant) ar fi in regula daca ar avea dimensiuni cuprinse intre 3-7 mm. Ceea ce va recomandam si noi.

Un alt element foarte important este nivelul presiunii hidrostatice al stratului unde ajunge apa. Ca regula generala, dincolo de a fi negativa, presiunea trebuie sa fie cat mai mica. Astfel, la un strat cu nivelul hidrostatic -2, capacitatea lui de a prelua apa este mai mica decat a unui strat cu nivelul hidrosatic -45, de exemplu.

Retineti despre foraje absorbante ca ele au capacitatea de a prelua relativ mici cantitati de apa. Dar care va vor scapa de grija apei care balteste. Iar astfel, terenul dvs va avea o valoare imobiliara mai mare.