Marea problemă în execuția lucrărilor de foraje este întotdeauna calitatea materialelor folosite. Există diverse opinii că sunt cele mai importante tuburile, alții spun că tubulatura forajului joacă un rol secundar. Că e vorba de nisip, pietriș sau de elementul filtrant. Mai sunt voci ce susțin că de fapt în materie de puturi de apă singurul element important e doar adâncimea la care se forează. Evident, și în branșa celor care execută foraje s-ar putea spune „câte bordeie, atâtea obiceie!”
» Avem nevoie de pietris margaritar!?
» Elementul filtrant al unui foraj. Ce este filtrul…
» Tipuri de filtre folosite în foraje
Adevărul despre calitatea apei ce-o scoatem dintr-un foraj (indiferent de adâncimea acestuia) este că depinde de un cumul de atribute. Și că nu se poate insista ca să bagi în puturi doar tubulatură de cea mai bună calitate, iar în acest timp să uiți complet de stratul filtrant, de pietrișul mărgăritar.
Așadar, calitatea unui foraj depinde de tot ce include acesta. Iar experiența echipei care l-a realizat și costurile ulterioare de mentenanță, chiar dacă nu sunt super-vizibile la semnarea contractului, reprezintă totuși elemente hotărâtoare.
Avem nevoie de pietriș mărgăritar!?
În activitatea noastră am întâlnit cazuri în care oamenii, clienți care au comandat executarea de foraje, respectiv puturi de mare adâncime, erau contrariați de ideea aceasta de introducere a pietrișului mărgăritar. Adică, unii, efectiv nu înțelegeau rolul acestuia.
Am mai întâlnit și cazuri în care echipe executante de foraje puturi, altfel renumite într-o anumită zonă, tratau ele însele problema de introducere a pietrișului mărgăritar drept una neesențială. Sau, în cel mai bun caz, una de importanță minoră. În aceste condiții apăreau așadar cazuri în care la respectivele foraje fie se introducea pietrișul mărgăritar în mod incorect, fie în cantități insuficiente spre deloc. Ultima situație denotă desigur o grijă obsesivă pentru reducerea costurilor de foraj.
» Foraje de calitate și la prețuri corecte, oriunde in România, Tipfor SRL
Așadar, pietrișul mărgăritar și rolul acestuia în elementul filtrant al unui foraj nefiind cunoscute apăreau situații paradoxale. De genul: avem tubulatura cea mai grozavă, dar apa nu e de calitatea pe care o așteptam! Mai mult, i-am angajat și pe cei mai buni din zonă…
Definirea termenului de cel mai bun din zonă este o noțiune atât de relativă, încât… fiecare înțelege ce vrea. Iar cei mai mulți clienți ai firmelor de foraje nu realizează incompatibilitatea dintre bun și ieftin. La puturi de apă nu există nici măcar o apropiere între aceste noțiuni.
Elementul filtrant al unui foraj. Ce este filtrul…
Pietrișul mărgăritar este o componenta esențială a filtrului de la un foraj. Orice puț de apă are un filtru fără de care, foarte curând, veți avea un foraj înnisipat. Când veți face prima denisipare veți realiza importanța pietrișului. Trebuie să înțelegeți rolul acestuia, iar pentru aceasta este nevoie să fiți informat.
Filtrul este în esență o piesă metalică sau din PVC, care are niște fante. Prin acestea va intra apa care va ajunge la robinetul dvs. Pentru ca odată cu apa să nu intre în țeavă și elemente în suspensie sau nisip (și să blestemați echipa de foraje!) în jurul filtrului se așează un strat de pietriș mărgăritar. Denumirea corectă este de pietriș filtrant, dar în practică se folosește „mărgăritar”, originea acesteia nu o discutăm aici. Rețineți însă că oricine se ocupă de foraje și de puturi de apă știe despre ce e vorba. Ar trebui.
Fantele (orificiile) filtrului au dimensiuni relativ mici în comparație cu granulația pietrișului filtrant. Există unii specialiști în foraje puturi care recomandă ca dimensiunesa fantelor de la filtrul forajului să fie de 0.7 mm. De ce 0.7 și nu 0.5 sau 0.3? Recomandarea este făcută în funcție de ceea ce se găsește în mod uzual în depozitele de materiale de construcții și cu care lucrează respectivele firme de foraje.
Noi vă spunem că alegerea dimensiunilor fantei se face în funcție de granulometria pietrișului filtrant. Care și el se alege în funcție de granulometria stratului acvifer exploatat de acel foraj despre care vorbim.
Așadar, putem trage o primă concluzie. În majoritatea lucrărilor de foraje, pietrișul filtrant, pietrișul mărgăritar dacă doriți, se așează în jurul filtrului, într-un strat concentric. Dimensiunile granulometrice se stabilesc în funcție de parametrii existenți pentru cazurile concrete la fiecare puț de apă.
Tipuri de filtre folosite în foraje
Pe lângă filtrele din oțel sau PVC, cu fante obținute prin perforații sau fante continue, încep să se impună tot mai mult filtrele de tip Johnson. Aceste tipuri de filtre sunt de fapt un schelte metalic peste care se realizează o textură. Astfel că fantele acestora provin din orificiile generate de o rețea de sârmă. Avantajul este că asigură o suprafață activă mult mai mare decât filtrele cu perforații.
În execuția de foraje însă, cel mai important lucru este apa obținută, respectiv potabilitatea acesteia. Indiferent de tipul de filtru folosit, când clientul obține un foraj cu apa potabilă la debitul pe care-l dorește… acesta va fi mulțumit. Iar executantul de foraje va primi o recomandare pe mai departe.
Iar în ceea ce privește necesitatea pietrișului mărgăritar s-ar putea spune că nu este absolut necesar întotdeauna, ci doar în funcție de tipul de foraj folosit și de configurația granulometrică. Însă, practica a demonstrat că realizarea unui strat cu pietriș filtrant (mărgăritar) este cvasiobligatorie fie și pentru stabilizarea pereților găurii de foraj.
Despre altfel de foraje, alte aplicații…
» Producători de filtre tip Johnson, din sârmă sau țeavă cu pereți perforați
» Valplast; producator de filtre cu fantă continuă, țevi tubare pentru foraje puturi, etc.