Potențialii amatori de foraje sunt proprietari de imobile și nu știu decât că au nevoie de o firmă care face puțuri. Așa și caută, pe internet în primul rând, dar naivitatea lor „geologică” face ca ei să poată fi induși în eroare la modul cel mai facil. Practic, se profită de inocența în materie de foraje a oamenilor obișnuiți.
- Habarnism la foraje de mare adâncime?
- Adevărul despre cel mai adânc foraj
- Contextul militar al forajelor de la Kola
- Foraj record în Peninsula Kola
- Legenda urbană: Intrarea în iad
- Dezastru unei instalații de foraj; o altă poartă spre iad
- Ortodocșii despre super-foraje: sunt drumul spre iad!
- Cele mai cele puțuri si cea mai mare gaură forată!
Cei care caută asemenea lucrări sunt în general persoane care cred în ceea ce citesc pe site-ul unui executant de puturi pentru apă potabilă și, înainte de a alege pe cineva, studiază cât mai multe site-uri.
Din acest studiu, potențialul client va alege. Beneficiarii sunt oameni nedeprinși cu tehnica forajelor, ca atare ei acumulează și asimilează informația și din ceea ce citesc își fac o părere. Sunt oameni de bună credință și, atunci când optează pentru una sau o altă firmă de foraje ei nu se gândesc la tehnici de manipulare. Nici la aspectele de concurență neloială, pe clienți nu-i interesează marketingul constructorilor.
Subiectul pe care vi-l prezentăm în continuare este unul clasic, să zicem așa. Este vorba despre cel mai adânc foraj din lume, un subiect prezentat obsesiv în mai toate site-urile de prezentare ale firmelor de foraje și chiar site-uri cu curiozități mondiale. De fapt, nu este vorba doar de o informație falsă, ci de trunchierea și adaptarea ei în interesul celui care execută foraje. O tehnică de manipulare. Și un copy-paste…
Habarnism la foraje de mare adâncime?
Inserarea de neadevăruri și deformări ale datelor și faptelor în site-urile firmelor de foraje are un scop foarte precis: manipularea clienților! Aceștia, după ce citesc materialul, apoi alte texte despre puturi și foraje pentru apă potabilă ar trebui să rămână cu o singură idee în cap: „woaw, ce tare! Tipii ăștia sunt buni și știu ce fac!”
Din cele ce urmează veți înțelege (suntem convinși) că adevărul este oarecum altul.
Cum spuneam, pe un site de foraje se află un text despre cel mai adânc foraj. El este copiat ad litteram de pe un altul, acest al doilea site (omofon.com) conținând subiecte care vor să fie de cultură generală. Primul site dovedește o crasă incompetență, admițând ca în paginile lui să fie inserată o imagine care în niciun caz nu poate fi un foraj. Este vorba de fapt despre o exploatare minieră de suprafață.
Textul de pe omofon.com este însă, la rândul lui, de o prostie imensă! Imaginile arată una dintre cele mai mari mine de diamante din lume, iar textul vorbește despre cel mai adânc foraj din lume. Iar ca să arate bine, au descris mina ca fiind cea mai mare groapă forată din lume. Ei ignoră complet faptul că nu s-a construit încă sapa de foraj cu diametru de câteva sute de metri. Poate doar în lumea lui Guliver există așa ceva…
Așa-zișii ziariști de la omofon habar n-au cum se face un foraj, nu mai vorbim că nu-și închipuie ce este acesta și cu siguranță că dacă ne străduim găsim și „sursa inspirației” lor. Copiuța, cum ar zice cei care au trecut prin școală… Să remarcăm că despre cea mai mare mină de diamante din lume omofon.com vorbește în alt text folosind cam aceleași imagini. Haos total în capul lor, groapă forată, mină de diamante, totuna…
Însă, să fii tu firmă de foraje și să introduci în site-ul tău o tâmpenie ca asta dovedește pe deplin cât de „mult” te pricepi! Apoi prin schimbarea intenționată a titlului dovedește intenția clară de manipulare a publicului, de ieșire în fața altor firme de foraje prin tehnici de concurență neloială.
Sau se merge după principiul „mulți văd, puțini pricep!”, ceea ce este la fel de grav! Interesant este însă că și cei de la Omofom au copiat la rândul lor un text plin de fantasme. Prostia este transmisibilă…
Adevărul despre cel mai adânc foraj
Cel mai adânc foraj din lume, executat până acum (și de care avem cunoștință dacă luăm în considerare teoriile conspirației și legendele urbane) a fost executat de către ruși în peninsula Kola din Murmansk. (Regiune rusească din Nordul scandinav). Lucrările lui au început în 1970. Acesta nu poate intra în categoria „foraje puturi pentru apă potabilă” decât dacă suntem de rea credință, iar asta deoarece atât locul cât și motivația executării lui sunt cu totul altele.
Contextul politico-economic care a dus la începerea lucrărilor de foraje, foarte diferit față de cel de astăzi, plasează acest foraj ca fiind parte din arsenalul de luptă al războiului rece. El ar fi reprezentat un mare avantaj ideologic și de propagandă (în primul rând) în competiția cu americanii.
Gaura de foraj de la Kola nu este una singură, ci e vorba de cel puțin trei găuri de foraje pornind de la una principală.
Contextul militar al primelor foraje la Kola
Peninsula Kola se află în nordul extrem al Rusiei Europene și este locuită de laponi. Kola reprezintă o zonă puternic militarizată, aici staționează flota militară de nord și submarine atomice ale „marelui urs”. În 1962, când sovietele URSS-ului au luat decizia de a începe forarea, s-a avut în vedere faptul că s-ar putea descoperi și verifica existența de zăcăminte minerale importante foarte importante pentru industria militară sovietică. Respectiv nichel, fier, metale grele. Oricum, la Kola acestea se exploatează foarte intens, ceea ce a dus la poluarea tundrei și punerea sub pericol a florei și faunei.
Liderii vechiului URSS au considerat că la Kola, cel mai adânc foraj din lume ar fi, în același timp, un minunat prilej de a arăta lumii întregi că doar rușii pot face lucrurile cele mai cele. Să reținem că decizia de a intra cât mai adânc în interiorul pământului vine în contextul în care rușii cuceriseră deja spațiul cosmic. Așadar, lupta lor cu dușmanul etern SUA trebuia dusă și în domeniul lucrărilor de foraje, cine pătrunde mai adânc în interiorul pământului. După Gagarin și Sputnik, de ce nu peninsula Kola și utilajul Uralmaș, cea mai puternică instalație de foraj a acelor timpuri!?
(Uralmașul este nu doar un mare producător de instalații de foraj, ci un gigant industrial care dă de lucru la greu populației. Aici se produc de la mari excavatoare, la poduri rulante gigant, prăjini de foraj și până la cele mai mici motoare de motoferăstraie!)
Prin urmare, ținând cont de motivele de mai sus, nimic nu poate justifica includerea forajului de la Kola în categoria marilor puturi pentru apă potabilă. Așa cum greșit se face în nenumărate locuri.în site-uri ale firmelor de foraje, în siteuri de informare și de descoperă lumea, iar aceast se face cel mai probabil din ignoranță.
Foraj record în peninsula Kola
Marele foraj din peninsula Kola a început așadar în mai 1970 și s-a săpat până în 1992 deși conform planificării el trebuia să atingă 15.000 metri în 1993. Rușii i-au învins totuși pe americani la capitolul foraje care, în 1974 atingeau 9.583metri adâncime la Washita County în Oklahoma. Astfel, la Kola, adâncimea de foraj a rușilor a depășit-o pe cea a americanilor încă din 1979.
Lucările au atins 12.000 metri în 1983 și au fost oprite temporar un an mai târziu. O eroare despre care nu s-au dat informații în presă a determinat pierderea a aproape 5.000 de metri de prăjini de foraj în 1984.
După reluarea lucrărilor de la 7.000 de metri, în 1990 s-a trecut de 12.000 de metri și în 1989 s-au atins 12.262 metri. Sunt lucrări de foraje ce nu vor mai continua însă niciodată, deoarece temperaturile din rocă depășeau deja pe cele preconizate a fi la această adâncime. Așa se face că în 1993, datorită și condițiilor economice prin care trecea Rusia la acea dată, acest foraj a fost oprit definitiv.
Forajul american de la Bertha Rogers a deținut supremația doar cinci ani, așa cum am spus până în 1979. demeționat totuși că acesta a fost realizat încă de la bun început în scopul de a descoperi noi rezerve de țiței și gaze. Competiția dintre cele două mari puteri a făcut însă ca dorința de întâietate să se manifeste și în lucrările de foraje.
Legenda urbană: Intrarea în iad
Partea foarte interesantă a forajului de la Kola este nașterea unei legende urbane, respectiv a descoperirii intrării în iad. Legendele urbane au la bază, pentru cine nu cunoaște acest termen, așa-zise adevăruri moderne care se ascund în mod intenționat opiniei publice de către guverne. Sau e vorba doar despre întâmplări reale deformate și exagerate.
Legenda urbană cochetează foarte bine cu teoria conspirației. Legenda urbană născută de aceste foraje de la Kola ar fi aceea că geologii sovietici au descoperit intrarea în iad, și totuși informația o țin ascunsă opiniei publice.
Paradoxal, cele 3-4 foraje de mare adâncime de la Kola, dincolo de câteva rezultate științifice geologice de o importanță care depășește cadrul acestui site, sunt cunoscute mai degrabă prin mister. Pe internet circulă înregistrări sonore ale oamenilor chinuiți și care s-ar afla, chipurile, la capătul celălalt al prăjinilor de foraj. Înregistrări și mărturii „absolut autentice” ale oamenilor care au lucrat la foraj.
Legendele urbane despre intrarea în iad descoperită de acel foraj din peninsula Kola au căpătat dimensiune de la ziarele online de genul tabloidelor (Libertatea) și până la așa zisele cotidiene serioase, precum Evenimentul Zilei. Sunt relatate mărturisiri ale geologilor sovietici care nu doar că au auzit țipete și vaiete omenești, ci chiar au văzut o creatură care ieșea din adâncul pământului.
S-a format deja o opinie precum că dincolo de ultima prăjină de foraj s-ar afla o cavitate goală și cu temperatură suportabilă. Și care este locuită de demoni. Povestea circulă deja destul de intens, acest foraj gigantic reușind să stârnească imaginația multora dintre internauți.
Dezastrul unei instalații de foraj, o altă poartă spre iad
Părăsim puțin Kola și să mai notăm că un dezastru cu o instalație de foraj din Turkmenistan dă un alt sens intrării spre iad. La 227 de km de capitala Ashgabat, în deșertul Karakum, din cauza unei erori de exploatare, la începutul anilor 70 s-a prăbușit o foreză uriașă inclusiv construcțiile anexe. La fel, subliniem, este vorba de o instalație de foraj petrolier, nicidecum pentru forarea unor puturi de apă, deși subiectul este vehiculat pe site-urile firmelor de profil care oferă puturi și fântâni.
De atunci, deși s-a încercat aruncarea în aer a exploatării respective, incendiul nu a fost stins. Mai mult, s-a format un crater din care ies flăcări puternice și pe care, spre cinstea lor, autoritățile turkmene încearcă să-l valorifice turistic.
Zeci de mii de turiști vin anual aici să vadă ceea ce a fost deja supranumit „Poarta Iadului”. Guvernul este chiar interesat în propagarea cu succes a acestei legende urbane și contribuie la răspândirea a tot felul de povești despre acest foraj eșuat.
Ortodocșii despre super-foraje: drumul spre Iad!
Categoric, aceste super foraje aprind spiritele și în lumea ortodoxă. Așa se face că o știre publicată de Gândul i-a întărâtat pe adepții lecturilor religioase de inspirație ortodoxă. Este vorba de un proiect la care contribuie 24 de țări și care și-au propus ca până în anul 2020 să străpungă scoarța continentală dar pornind de pe fundul Oceanului Pacific.
Acest foraj submarin are (în principiu) obiective mai realiste decât forarea din peninsula Kola. Este o lucrare de anvergură care urmărește în mod evident scopuri științifice. Unul dintre acestea este colectarea de informații privind viața, iar altul își dorește să aducă niște contribuții semnificative la înțelegerea modului de formare al cutremurelor, la modul de apariție a erupțiilor vulcanice.
Se pare că orice informație despre un foraj de o atât de mare adâncime, despre aceste puturi uriașe trezesc interesul observatorilor din lumea religioasă. Biserica ortodoxă (cel puțin din România și cel puțin din informațiile pe care le deținem) urmărește cu atenție acest subiect. Explicația este limpede: Iadul se află sub pământ, iar orice încercare de a face un foraj spre centrul pământului este privită ca pe o apropiere de lumea lui Satan.
Ortodocșii citesc, comentează, aduc argumente și rămân mereu în zona celor mai adânci foraje ca fiind drumul spre Iad. Și nu doar credincioșii obișnuiți, ci dacă vom lectura comentariile vom observa că la discuții participă preoții și persoane cu o anume ierarhie bisericească.
Cele mai cele puţuri şi cea mai mare gaură forată!
Un alt mare neadevăr și care apare sistematic în site-urile despre foraje, dovedind din păcate incultura colegilor noștri de branșă, dar și a presupușilor ziariști care au fost sursă de inspirație, se referă la așa numitul cel mai mare puț forat din lume. În categoria celor mai mari puturi se arată mereu fotografia de mai jos sau altele cu același subiect.
Fotografia nu este deloc cea mai mare gaură forată, nu este puț forat, nu face parte din nicio categorie de puturi și nu a fost făcută cu nicio sapă de foraj. În ciuda redactorilor de știri și difuzarea de informații cu foraje și puturi și orice ați dori dvs.!
Singurul lucru adevărat despre fotografia de mai sus este că la mijloc este vorba tot de ruși. Mai precis, vorbim despre o mină de diamante localizată în Siberia Orientală, undeva prin Yakutia. Orașul „de la marginea prăpastiei” se numește Mirny. Deși este impresionantă, fotografia nu redă decât o exploatare de suprafață a diamantelor. Ea este în funcțiune de la începutul anilor 50 și furnizează cam un sfert din producția mondială de diamante.
Mina are o adâncime de aproximativ 520 de metri și un diamentru de peste 1200. Așadar, nici vorbă de foraj sau puț sau orice altă bazaconie. Nu este nici măcar cea mai mare și mai adâncă mină, ea este pe poziția a patra din lume. O exploatare minieră însă foarte fotogenică la care, mai mult, din 2001 activitatea se desfășoară doar în subteran prin procedeele de minerit clasice.
Foraje super-fantastice
Există într-adevăr foraje de apă impresionante. puturi care se remarcă prin ceva. De fapt, pentru marea majoritate a firmelor de foraje fiecare lucrare este diferită. Fiecare se remarcă prin ceva iar fiecare are o frumusețe anume.
Dar până la a ne atribui merite și cunoștințe despre ingineria sistemelor de alimentare cu apă este o cale destul de lungă. Așadar, atunci când vorbim despre foraje și puturi de apă este bine să nu ne facem de râs. Mai ales dacă suntem patroni de firmă de construcții…