Pompa submersibila, alegere, introducere in foraj (Reportaj 4)

pompe submersibile Pedrollo

După ce au plecat muncitorii de la Tipfor SRL – foraje puturi și fântâni, grădina mea arăta groaznic. Terenul, care fusese câteva zile bine udat de ploaie, purta urmele roților de la tractorul care s-a opintit să scoată foreza. Apoi, mai adăugați și urmele forezei, grele de nu știu câte sute de kilograme, habar n-am!

Apoi, sapa de foraj a scos afară din adâncuri sute de kilograme de argilă galbenă, cenușie și albastră. Astea sunt denumirile lor dacă am ținut eu bine minte. Cred că sunt soluri inutile, nu au nimic bun pentru agricultură în ele. Așa cred, în săptămânile următoare voi avea timp să le evacuez afară cu roaba.

Pompa submersibilă a scos toată noaptea apa din puț. Trebuia curățată coloana de apă din foraj. Apa trebuie deversată undeva și asta s-a făcut în exteriorul parcelei de pământ.

foraje exterior gradinaAșa se face că exteriorul grădinii mele, poteca cu iarbă grasă de lângă gard erau acoperite cu apă sau cu un strat de nisip amestecat cu argilă. Da, dar în curtea mea, undeva lângă magazie se afla un foraj. Gura unui puț de apă, un foraj de adâncime.

Chestiuni minore, asa arata exteriorul gradinii dupa terminarea lucrarilor de foraj…Mă grozăvesc eu cu el că este de foraj de adâncime dar grozăvia se măsoară în funcție de locul de unde privești. Pentru unii 98 de metri nici nu este cine știe ce de adânc, unele firme de foraje nici nu se apucă de astfel de lucrări.

Abandonăm acum tema aceasta de discuție, cu ce-a fost și ce-a rămas. Grămezile de argilă vor fi curățate, pământul arat, gropile astupate și totul va fi mai frumos decât înainte. Plus apă pentru viitoarele mele culturi bio.

Capătul superior al tubulaturii din foraj iese cu câteva zeci de centimetri deasupra pământului. Țeava introdusă în foraj, și care acum are o lungime de 100 de metri, va fi fixată într-un fel de cămin din beton. Iar în jos, agățată de o cordelină, va coborî viitoarea pompă submersibilă. Despre cum alegi una dintre atâtea variante de pompe submersibile, mai jos…

Alegerea unei pompe submersibile

În primul rând, ar trebui să știți că alegerea pompei submersibile pentru forajul meu am tratat-o ca pe o experiență personală. Adică, fiind inginer la bază, mi-am zis că nu o fi mare lucru să aleg o pompă singur, să stabilesc ce fel de caracteristici trebuie să aibă, să o montez ș.a.m.d. În principiu, așa și este.

Opinia mea este că partea cea mai dificilă la acest capitol este coborârea pompei submersibile în foraj. Nu pentru că ar fi ea de o greutate nemaipomenită sau operațiunea în sine ar fi extrem de dificilă, ci pentru că există câteva „șmecherii” pe care, cu siguranță, nu le știți. Nici nu ați avea de unde, pentru că sunt obiceiuri și moduri de lucru specifice firmelor de foraje puturi.

pompa submersibila
Pompa submersibila pregatita inainte de introducerea in foraj. Se observa cum a fost legat cablul electric, acesta va fi porins si de teava… iar pompa suspendata in cordelina

Una peste alta, dacă mă întrebați pe mine dacă puteți alege și monta singuri o pompă submersibilă, răspunsul este da. O puteți face singuri, eu mă ocup de asta împreună cu soția, amândoi suntem grădinari și experți…

Dacă însă vreți să știți opinia mea despre alegere și montarea uneia, v-aș recomanda să nu o faceți, nu merită. Mai bine chemați pe cei de la firma de foraje să vă facă asta sau și mai bine indicați-le să o monteze încă din timp ce negociați cu ei lucrarea.

Mai jos vă voi povesti experiența mea, de unde veți trage singuri concluzia dacă veți face singuri tot ce ține de alegerea pompei submersibile. Sau dimpotrivă, veți apela tot la firma de foraje care v-a executat puțul.

Primul criteriu de alegere: sursa de informații

Dacă vreți să o faceți pe cont propriu, ca să știți de unde și cum alegeți o pompă submersibilă, eu cred că ar trebui să citiți foarte mult. De fapt, trebuie să vă informați oricum, trebuie să știți ce este și la ce folosește pompa asta, de câte feluri sunt și cum funcționează. Partea cu funcționarea în interiorul ei, ce și cum se învârte, câte rotițe are este totuși ceva mai tehnică și nu cred că v-ar fi foarte folositor.

Citiți mult, de peste tot, dar nu luați o decizie până nu ați înțeles despre ce este vorba. Ignorați recomandările făcute de „meseriași”, iar mai departe am să vă explic ce este acela un meseriaș în foraje, care se pricepe la tot, care știe ce vă trebuie și are rețeta infailibilă a pompei submersibile perfecte pentru dvs.

„Meseriașii în pompe submersibile” sunt aceia care se pricep (mai mult sau mai puțin) la instalații de alimentare cu apă. Se pricep la foraje, la instalații sanitare, dar la ce nu se pricep!? Și fiindcă sunt așa mari specialiști, dar totuși nu le prea merge treaba, și-au deschis un blog unde fac tot felul de recomandări. Fiți atenți, aici este șmecheria, dvs. intrați pe blogul lor de instalații de unde sunteți redirecționați spre marile magazine sau spre un anume produs. O pompă submersibilă extraordinară, ceva super… dar foarte scump!

Recunoașteți meseriașii după faptul că navigarea dvs dinspre site-ul lor trece prin site-uri de „profit-share”. La urma urmei nici n-ar fi o crimă să împarți adausul comercial cu cineva. Problema este însă alta, adică acei meseriași nu sunt chiar ceea ce spun ei, sunt comercianți în toată regula. Ori, în aceste condiții, ce preț putem pune pe recomandările lor!? În fine, dvs. citiți, fie și doar pentru a vă face o idee. Apoi, când părerea dvs este bine conturată, abia atunci puteți cumpăra pompa.

Eu, de exemplu, am poposit și eu pe un blog de instalații, dar văzând cum scrie meseriașul, câtă lipsă de gramatică a limbii române, din start am pus sub semnul întrebării tot ce-mi spunea. Vedeți imaginea captură de ecran și apreciați și dvs.

de ep blog de instalatii
ortografie si meserie…

Ideea de bază este că și în ipoteza că ați cumpăra o pompă submersibilă la sugestia firmei de foraje, tot trebuie să știți de ce una și nu alta. Căutați să acumulați cât mai multă informație despre foraje și pompe submersibile. Trebuie remarcat că dacă sunteți o persoană absolut indiferentă la pe ce fel de materiale și scule dați banii… n-are rost să citiți mai departe acest text. Nu e pentru dvs., vă recomandăm să chemați pur și simplu firma de foraje sau o alta de instalații și ați rezolvat problema.

Bugetul alocat pompei submersibile

Achiziția unei pompe se face și cu gândul la bani. Când am cumpărat eu pompa submersibila, aveam de ales între modele cuprinse între 350 și 2000 de lei. Sunt sigur că vă este clar, o pompă ieftină vă va face viața grea. Ba nu duce destul, ba nu se poate coborî în puț la adâncimea cu care se laudă producătorul, ba se strică relativ repede și o mulțime de alte belele.

O pompă submersibilă bună este însă scumpă. Se spune că Grundfos si Pedrollo sunt printre cei mai buni producători. Probabil că așa și este, nu cred că degeaba au acest renume.

În ceea ce mă privește am cumpărat o pompă subâmersibilă cu preț mediu. N-am însă certitudinea că n-am cumpărat o chinezărie. De fapt, cele mai multe produse, cele pe care le găsești cel mai ușor sunt din această gamă: produse în China și comercializate de importatori-distribuitori din România. Sau fabricate pentru Hornbach, de exemplu, ceea ce nu înseamnă absolut deloc că sunt produse de calitate germană. Să fim serioși…

Depinde doar de dvs. și de câți bani alocați acestei investiții.

Adâncimea forajului, dimensiunea tubulaturii, debitul de apă

Criteriile acestea tehnice sunt de fapt esențiale în alegerea unei pompe. Evident, nu veți scufunda o submersibilă la 50 de metri dacă ea nu duce decât 30! Apoi, deși majoritatea au dimensiuni în diametru de 90-100 mm, vă sugerez să evitați recomandările așa-zișilor consultanți și agenți comerciali care au un limbaj de te doare capul. Mie, unul de la un super-magazin cu articole pentru casă și grădină, când l-am întrebat ce diametru are pompa, el mi-a răspuns: păi uitați-vă la ea, este destul de subțire, cred că încape în foraj…

De fapt, opinia mea este că trebuie să mergeți cu un relativ bagaj de cunoștințe. Cred că 90% dintre cei puși să vândă în magazine de mari dimensiuni cu articole pentru casă și grădină sunt mai habarniști decât clienții.

Supradimensionați pretențiile dvs.! De exemplu, dacă în funcție de datele din fișa tehnică a forajului rezultă că aveți nevoie de o pompă submersibilă care s-o scufundați la 30 de metri, alegeți una care duce de la 50! Este mai sigur, păstrați-vă o rezervă de putere și, în plus, nu se știe niciodată cât de reale sunt caracteristicile tehnice furnizate de producătorul pompei „din Germania”!

Diagrama de debit a pompei

În funcție de diagrama de debit a unei pompe puteți evalua și dvs cu ce fel de sculă aveți de-a face. Exemplul de mai jos este o diagrama de la trei variante ale unei pompe submersibile care este la vânzare pe emag. Este destul de simplu, căutați tipul dvs. și interpretați graficul în funcție de adâncime.

diagrama de debit
Se observa corelarea adancimii cu a debitului de apa furnizat

O interpretare corectă vă va da debitul de apă pe care-l poate furniza pompa. Să mai rețineți că și consumul de energie este proporțional cu adâncimea de la care se pompează apa.

Montarea pompei și coborârea acestia în foraj

Operațiunea aceasta este destul de intuitivă. Pompa submersibilă are două urechiușe de care veți prinde cordelina. Nu are rost să vă complicați cu cablu de oțel, ruginește și se poate rupe și veți avea mari belele.

În capul pompei se montează furtunul sau țeava de refulare. Cred că majoritatea pompelor submersibile din clasa aceasta, destinată utilizatorilor casnici, au diametrul de ieșire construit pentru țeavă de un țol. Una dintre cele mai agreate soluții este racordarea cu o țeavă de polipropilenă. E ieftină, ușor de manevrat și oferă garanție suficientă. Nu ține pompa și forajul cât țeava!

Pompele, de obicei, sunt vândute cu cablu de alimentare electrică de dimensiuni prea scurte. Va trebui aproape întotdeauna să-l prelungiți. Legarea cablurilor între ele trebuie să fie rezistentă la apă. Mie, la prima încercare, nu mi-a ieșit o înădire excelentă și am învățat și eu că se face cu un manșon contractibil la căldura dată de o lampă cu gaz.

Cablul electric de alimentare se leagă din loc în loc (1-2 metri distanță) de țeavă. Este un aspect important căci dacă se rupe cumva cablul, acesta să nu cadă pe pompă. Va fi dificil de scos pompa în acest caz. Sunt momente grele, credeți-mă!

Când coborâți pompa aveți grijă să nu se julească izolația cablului electric la contactul fizic cu tubulatura din foraj. Aceste zgârieturi vor fi punctul slab al cablului pe unde riscă să pătrundă apa.

Blocarea pompei în puț. Mentenanța și intervenții la foraje

Se poate întâmpla să fiți nevoiți să scoateți pompa afară. Cine știe, o ridicați mai sus, vreți s-o schimbați… Vi se rupe cablul electric și atunci apar probleme. Nu mai puteți s-o ridicați, vă intră o pietricică între corpul pompei și peretele țevii, se împănează cu cablul electric rupt…

Recomandarea mea este că dacă aveți vreo problemă de acest gen să vă călcați pe mândrie și să chemați persoane competente. Este mai ieftin. Mai rapid. Mai bine.

S-aveți apă și să vă bucurați de ea.