Reabilitare foraje, puturi si fantani

reabilitare foraje puturi
Reabilitari de foraje puturi, fantani si orice sistem de pompare de apa...

Noțiunea de reabilitare a unui foraj (puț de apă potabilă) sau a unei fântâni nu are nimic juridic în ea. Să reabilitezi un foraj înseamnă de fapt să-l readuci în starea inițială, nu neapărat ca formă, ci ca fond. Adică „să dea apă” cum dădea la început. Probabil că acest lucru nu se va putea face în mod identic 100%, dar în general se spune despre foraje că sunt reabilitate atunci când, după înlăturarea unor disfuncționalități sau executarea unor oprețiuni de întreținere avansată, acestea ajung să poată fi exploatate (aproape) la fel ca în perioada de început.

Reabilitarea unui foraj este nu doar o reașezare a acestuia în limitele caracteristicilor sale de exploatare, ci ar putea fi vorba chiar de o anumită renaștere a acestuia, dacă putem să spunem așa. Este ceva asemănător unei reparații capitale la automobil. Sau, cu tentă juridică, reabilitarea unui foraj înseamnă și reașezarea acestuia în drepturile și obligațiile pe care le are, acelea de a furniza apă potabilă în condiții de maximă puritate.

Reabilitare foraje; importanță, beneficii și metode

Este limpede din capul locului că un foraj reabilitat presupune costuri mult mai mici decât cele de forare a unui puț nou. Așadar marele avantaj este economia de resurse financiare a gospodarului proprietar. De ce să facem o lucrare nouă, dacă o putem îmbunătăți pe cea veche!?

Trebuie să ne gândim la reabilitare nu ca la un domeniu exclusiv destinat forajelor. Principiile și beneficiile sunt aplicabile tuturor exploatărilor de apă potabilă, ca să vorbim doar de specificul de activitate descris în acest site.

Începem să ne gândim la reabilitarea unui foraj când avem deja probleme cu acesta. Logic dealtfel. Când începem să cheltuim exagerat pentru exploatarea aceluiași debit de apă, comparativ cu un timp oarecare anterior. Când gustul apei noastre nu mai este același sau când ni se strică pompa submersibilă exagerat de des.

Metodele de reabilitare ale unui foraj sunt în primul rând, dacă vreți, idei de bun simț în exploatarea acestuia.

Denisiparea

Am putea spune că denisiparea este pentru lucrările de foraje puturi cea mai cunoscută metodă de reabilitare. Poate cea mai ușor de înțeles, cea mai accesibilă operațiune de mentenanță. Facem o denisipare de foraje atunci când la robinet iese nisip, aceasta este cea mai banală expresie care descrie operațiunea.

Într-un mod mai plastic, am putea descrie denisiparea puturilor de apă potabilă asemănător cu operațiunea de curățare a unui acvariu. Adică un tub în care este introdus aerul de la un minicompresor antrenează spre filtrul de la suprafață un permanent flux de apă. Desigur, dacă la un acvariu discutăm despre recircularea apei, la un foraj pentru apă potabilă nu putem lua în calcul o asemenea situație.

Denisiparea unui puț de apă potabilă înseamnă de fapt, în termeni ușor de înțeles, introducerea de aer sub presiune la baza forajului. Aerul va urca spre suprafață antrenând particulele de nisip. Nu există reguli scrise când devine necesară denisiparea unui foraj sau frecvența aestei operațiuni. Nici în cât timp se realizează aceasta. Totul depinde de la caz la caz.

Denisipările se realizează practic cu genul de „pompe mamuth”. Iar „air lift” este denumirea generică a principiului de funcționare.

Clorinarea apei, dezinfecția

Curățarea bacteriologică a apei dintr-un puț este pentru foraje ceva asemănător cu tratarea apei la fântâni. Din vechime, bătrânii aruncau bulgări de var, aceasta fiind metoda cea mai uzuală, cea mai cunoscută de dezinfectare a apei din fântâni

La puturi de apă este ceva mai dificil însă, deși principiul este cam același, respectiv introducerea unei substanțe dezinfectante. Avem de-a face de fapt cu o tratare chimică a apei. Pentru foraje se folosește îndeobște clorul, fie sub formă lichidă, fie sub formă de granule.

Clorinarea apei este cel mai folosit și mai cunoscut procedeu de dezinfecție a apei. Este folosit nu doar la apele de suprafață, la centralele moderne de tratare și furnizare de apă potabilă, ci și în apele subterane, foraje puturi de adâncime mai exact.

Clorinarea apei impune însă și precauții necesare, prea mult clor sau o folosire incorectă a acestuia sau pentru un timp îndelungat poate fi un factor nociv pentru organismul uman. Este o metodă de neîncercat singuri acasă. Totuși, pentru cei care se încumetă să trateze chimic propriul foraj, pentru aflarea dozelor și metodelor exacte de folosire, recomandăm o instruire atentă. Un articol foarte interesant și cu explicații detaliate considerăm a fi „Dezinfecția apei” din publicația online Sănătatea

Foraje periate, puturi pistonate

Pare ușor ciudat să spui că în foraje puturi există o operațiune de periaj, respectiv de pistonare. Totuși, acestea sunt foarte utile pentru îndepărtarea impurităților din interiorul unui foraj. Însă, desigur, operațiunile respective fac parte din intervențiile recomandate de a fi făcute de către specialiști.

Riscul executării de către amatori (sau incorect de către firme de foraje puturi) este acela al compromiterii instalației respective.

Pe scurt, introducerea unei perii în tubulatura interioară a unui puț de apă potabilă are scopul de a curăța fantele filtrelor. În mod logic, dacă fantele sunt dispuse perpendicular pe direcția tubulaturii, vom avea operațiunea de rotire a periei. Dacă fantele elementului filtrant de la foraj sunt longitudinale, atunci operațiunea de curățare va consta în mișcări de sus-jos ale periei.

Pistonarea ca operațiune de reabilitare pentru foraje are ca scop producerea unei energii mecanice intense în interiorul puțului. Această forță este utilizată succesiv până la eliminarea impurităților din interiorul forajului. Folosirea unor pistoane în cadrul lucrărilor de reabilitare foraje se face cu atenție ridicată, în special pentru că între corpul pistonului propriu-zis și peretele interior al tubulaturii forajului se află un manșon de cauciuc, acesta asigurând etanșeitatea.

O poziționare incorectă a pistonului în foraj duce la inutilitatea intervenției sau, mai grav, la blocarea pistonului și compromiterea puțului.