Despre foraje si mirosul apei din puturi

apa miroase urat

Avem un put forat cu apa de la mare adâncime și constatăm că aceasta miroase. E un miros dezagreabil. De ce? Toți știm că apa dintr-un foraj este (ar trebui să fie) mai bună decât dintr-o fântână de suprafață. Cu cât scoatem apa de la o mai mare adâncime, cu atât ar trebui să fie mai bună. Și totuși… miroase!

Mai jos aveți câteva recomandări, de care vă invităm să țineți cont. Astfel, cunoscând sursa neplăcerilor dvs legate de apa din puț o veți putea elimina. Sau, pe viitor nu veți mai face aceeași greșeală. De ce să țineți cont de sugestiile noastre? Pentru că Tipfor SRL are o experiență în foraje puturi de peste 10 ani. Forăm doar conform tehnologiei și muncitorii noștri lucrează conștiincios. Așadar, vă sfătuim să țineți cont de sugestiile noastre. Avem convingerea că putem emite păreri, furnizând informații bazate pe experiența noastră. Și, mai mult, din faptul că am executat puturi forate la adâncime și nu avem niciun fel de problemă de calitate, suntem convinși că sugestiile noastre sunt corecte.

Cauza mirosurilor din foraje

Faptul că apa din puțul dvs nu este chiar așa de pură, că este departe de a fi asemeni celei din sticlele de pe rafturile magazinelor are câteva explicații. Principala cauză ar putea fi infestarea chiar din timpul lucrărilor de foraj. Se poate întâmpla datorită contactului cu noroiul de foraj. Acesta din urmă este în legătură directă cu mediul înconjurător, ceea ce ar putea fi o explicație.

apa miroase urat
Cand dintr-un foraj de adancime obtineti o apa urat mirositoare inseamna ca aveti o problema. Cel mai probabil apa este infestata cu nitriți…

Contaminarea apei din foraj cu bacterii coliforme nu este permisă. Bacteriile pot pătrunde în foraj, pot infesta apa chiar și în mod accidental. Cele mai uzuale cauze ale infestării apei din puturi sunt redate mai jos:

  • Tubulatura PVC folosită la lucrările de foraje este depozitată în mod necorespunzător. Țevile intră în contact cu agenții patogeni.
  • Dacă în puturi cad animale, putrefacția acestora este una dintre cauze. Este inadmisibil ca în foraj să ajungă șoareci, șobolani, broaște sau resturi.
  • În cazul unor foraje executate de mai multă vreme se poate întâmpla să existe infiltrații de apă din exterior pe la gura forajului. Datorită ploilor abundente sau chiar a lipsei capacelor de la cămine de exploatare se pot realiza infiltrări de ape neconforme calitativ. Așadar, capacele de etanșare au un important rol de protecție.

Vă recomandăm ca în mod periodic să verificați prin analize de laborator calitatea fizico-chimică a apei din foraje.

Pătrunderea în puturi a nitriților/nitraților

Nitriții și nitrații sunt cei mai periculoși compuși din apa și care odată pătrunși în foraje ne pot compromite sănătatea. Ei pot pătrunde extrem de ușor prin infiltrațiile de la suprafață a apelor care intră în contact direct cu dejecțiile animale. Cu apele care iau contact cu fecalele.

infestare cu sobolani
Rozatoarele pot infesta apa din foraje dar si igiena din propria bucatarie. Efectele sunt catastrofale

Infestarea apei cu nitriți și nitrați este mult mai fecventă la foraje și fântâni de suprafață. La nivel național, aceste substanțe au o influență nefastă. Apariția lor este (încă) un semn al lipsei de atenție în manipularea și tratatrea resturilor, a apelor și a canalizării. A lipsei de educație în cele din urmă.

Infestarea forajelor cu îngrășăminte chimice

Dacă până în urmă cu 30-40 de ani să bem apă dintr-o fântână de suprafață, dintr-un foraj de mică adâncime, nu era un lucru care să ne poată pune probleme, astăzi situația s-a schimbat. Și, am spune, referitor la calitatea apei din foraje, s-a schimbat în mod esențial.

infestare apa din foraje cu ingrasaminte
Infestarea apei din foraje si fantani de suprafata cu imprastierea de pesticide

Zonele unde se folosesc îngrășăminte chimice pentru creșterea productivității agricole s-au extins semntificativ. În mod special în arelale rurale, pătrunderea apelor infestate cu pesticide in fântâni a devenit ceva care nu mai miră pe nimeni. Tocmai de aceea, administrațiile locale sunt din ce în ce mai conștiente de importanța unor foraje de mare adâncime. Chiar se execută astfel de lucrări, însă în limetele unui buget din ce în ce mai sărac.

La creșterea factorilor de risc prin folosirea din ce în ce mai mult a îngrășămintelor chimice contribuim așadar cu toții. În cele din urmă însă, este de datoria noastră să evităm poluarea apei din fântânile de suprafață, să păstrăm apa din foraje cât mai mult timp în stare potabilă.

Alegerea incorectă a stratului acvifer

Un alt lucru de care ar trebui ținut cont atunci când se sapă un foraj este alegerea stratului acvifer. Se întâmplă de multe ori să avem la dispoziție strate acvifere suprapuse, separate între ele prin strate de roci impermeabile. Ori, atunci când se sapă un foraj, devine deja o opțiune alegerea stratului din care extragem apa.

strat acvifer
Alegerea unui strat acvifer de exploatat in foraj este de multe ori optiunea care determina mirosul apei. Pentru ca apa va lua proprietatile rocilor pe care le strabate…

Există (și este reală) teoria că apa este cu atât mai bună cu cât este extrasă de la o mai mare adâncime. Cu alte cuvinte, cu cât avem de-a face cu un foraj mai adânc. Și totuși. Am putea avea de-a face cu alegeri neinspirate a acviferului.

Trebuie știut că apa preia proprietățile rocilor prin care curge. Adică dacă apa va trece printr-un strat cu sare, vom avea apa sărată. Dacă apa va curge printr-un strat sulfuros, va fi sulfuroasă. Și tot așa, pa prelua caracteristicile stratelor pe care le străbat: manganoase, feroase, calcaroase…

Recomandări pentru foraje cu probleme

Așa cum spuneam mai sus, în afara mirosului respingător, un foraj poate fi depistat dacă are probleme de calitatea apei prin efectuarea periodică a unui buletin de analize. Analiza fizico-chimică trebuie să fie făcută înainte de a întrprinde orice altceva. În funcție de rezultatele acesteia se pot dezvolta mai multe posibilități. De la caz la caz.

Efectuarea unei denisipări poate fi o soluție pentru multe din problemele apărute la foraje. Se folosește pompa mamuth. Apoi, imediat, se efectuează un tratament cu cloramină pentru dezinfectare. Cloramina se introduce in stare lichidă, dizolvată intr-un vas si introdusa pe sus, pe la gura forajului.

După introducerea cloraminei o perioadă de 48 de ore nu se va exploata. Apoi, 2-3 zile apa va fi lăsată să curgă la liber. În sfârșit, vom avea apă potabilă.

Folosirea unei stații de filtrare este soluția utilizată pentru forajele unde apa este infestată cu chimicale. Astăzi, cu costurile aferente, practic se poate filtra orice. Depinde doar de dvs luarea acesti decizii.

statii filtrare apa
Astazi orice apa se poate filtra. Depinde de costuri…

Cea mai importantă recomandare pentru a nu avea probleme de calitate a apei, sau chiar recondiționarea unor puturi mai vechi este să apelați doar la profesioniștii în foraje. Meseriașii din popor nu mai sunt o soluție. Dincolo de bunele lor intenții, trecând de îndemânarea lor foarte potrivită în urmă cu câțiva ani, acum ei sunt deja depășiți deja de cantitatea de informații. Mai mult, problemele apei și în general ale hidrologiei nu mai pot fi stăpânite de educația acestora. Care este, totuși, în cele mai multe cazuri, una precară.