Preturi la foraje, puturi, adancimi, riscuri

foraje puturi la bucuresti
Foraje puturi oriunde in Romania

Cat costă un foraj? E mai scump sa faci puturi sau fantani? Adancimea optima la foraje? Intrebari inevitabile si foarte frecvente pentru orice antreprenor si de fapt pentru toate firmele de foraje puturi. Pentru că în functie de pretul cerut la un foraj acesta va lucra mai mult sau mai putin. Angajatii se vor duce acasa cu mai multi sau mai putini bani. Si nu în ultimul rand, pretul pentru un put de apa determina cat de mult isi va dori cineva sa aiba propria instalatie de apa potabila.

Cat costa un foraj?

Raspunsul la aceasta intrebare va fi dat in randurile urmatoare. Dar pentru ca in activitatea de foraje puturi cand vorbim despre preturi intram pe un teren instabil, inainte de a spune cat costa un foraj (deviz estimativ), va trebui sa facem cateva precizari. Aceasta deoarece pretul unui foraj este dependent de mai multi factori.

  • Majoritatea firmelor de foraje se vor feri sa spuna „pe nevazute” cat costa un put de apa. Aceasta deorece afisarea de preturi pentru puturi asa, fara a cunoaste in detaliu conditiile de foraj, nu poate fi decat o mare provocare.
  • Adancimea de foraj este probabil cel mai important factor care determina preturile la executia de puturi. Aceasta deoarece multe cheltuieli de regie sunt identice fie că executam un foraj la 20 d emetri adancime, fie avem de-a face cu puturi de mare adancime.
  • Terenul in care se va executa forajul. Credem ca toata lumea este de acord ca sa faci foraje in teren stancos sau puturi pentru irigatii la campie sunt lucruri absolut diferite.
  • Tubulatura introdusa in foraj, debitul de apa potabila obtinut, alte doua elemente in functie de care avem preturi diferite.
  • Calitatea de ansamblu este ceea ce face diferenta intre firmele de foraje puturi. Calitatea materialelor, executia integrala a devizelor, service si lucrarile de mentenanta necesare post receptie, toate determina preturi diferite la executia de foraje.

Preturi la foraje de adancime executate de Tipfor srl

Putem enunta preturile pentru foraje puturi deoarece avem suficienta experienta in astfel de lucrari. In acelasi timp, cunoastem destul de bine configuratia solurilor in diverse regiuni ale tarii, suntem la curent cu conditiile hidrologice pentru diverse regiuni.

La foraje în Arges, Sibiu, Brasov, Dambovita, Prahova, de asemenea foraje puturi pentru Bucuresti si Ilfov vom avea preturi:

  • Pentru foraje de uz casnic si cu teava de 125 mm, debite de pana la 4.000 litri pe ora, pretul este de 40 euro/metru liniar. Aceasta in conditiile in care folosim sursa de energie a beneficiarului. Altfel, daca sursa de energie va fi de la generatorul nostru de curent, vom avea preturi pentru foraje puturi de 45 euro/metru liniar. In aceste zone solul este de o consitenta mai mare, avem costuri la forare mai ridicate, prin urmare si preturi de foraj pe metru liniar mai mari.
  • Pentru foraje in Timis si Arad, de exemplu, vom avea puturi executate la preturi mai mici, de 25-30 euro metru liniar. Explicatia consta in faptul ca solul este moale, nu avem probeleme de executie deosebite la astfel de puturi.

Pentru puturi forate cu teava de 160 mm PVC preturile sunt de 60-65 euro metru liniar. La un debit de apa cuprins intre 6.000 si 15.000 litri pe ora.

foraje puturi
Foraje puturi pe timp de iarna este ceva obisnuit in activitatea noastra. Adica executam foraje pe tot parcursul anului si in orice conditii atmosferice.

Preturi foraje cu debite mari si foarte mari

Acest tip de puturi forate vor avea de regula tubulatură din teava PVC de 200 mm sau chiar 225 mm. Ele vor asigura de cele mai multe ori devite cuprinse intre 20 si 50 de mii de litri pe ora. Prin urmare vom avea de-a face cu preturi pentru foraje puturi de la 80 la 110 euro pentru fiecare metru liniar.

Pentru soluri cu rocă dura si compacta vom avea preturi mai mari. Logic.

  • La foraje cu teava de 90 mm vom avea preturi de 70 euro pe metru liniar;
  • Foraje puturi cu teava de 114 mm pretul este de 100 euro;
  • Puturi cu teava de 125 mm vor avea un pret de 110 euro metru liniar.

Desigur ca preturile enuntate mai sus au un pronuntat caracter orientativ. In functie de situatia specifica fiecarei zone vom avea foraje puturi mai ieftine sau mai scumpe. Cel mai bine ste insa sa ne contactati telefonic sau sa ne cereti o oferta. Ne vom stradui sa fim cat mai operativi.

Va rugam insa sa retineti ca pretul unui foraj poate fi sensibil diferit chiar daca e vorba de zone apropiate geografic. In functie de caracterul geologic specific.

» Cat costa un foraj la altii? La foraje diferite, puturi diferite

Riscul la foraje; puturi care se foreaza mai usor sau mai greu

Firmele de foraje puturi vor fi intotdeauna intr-o situatie delicata cand semneaza contractul cu clientul. In sensul ca antreprenorii sunt constienti de unele riscuri, dar nu le pot include in contract. Sa impuna clientului un cost care nu se stie daca va exista… nu ar fi etic. In acelasi timp, sa faci foraje puturi si sa ai pierderi financiare mai bine stai acasa. Tii banii la banca si e mai bine.

Solutia de compromis in semnarea contractelor de lucrari foraje este aceea de realizare a unor puturi cu costuri medii. Adica fiecare client va plati putin mai mult pentru fiecare foraj executat. O suma minima, dar care adunata va acoperi riscul antreprenorului. In acest fel, firma de foraje puturi va rezista pe piata si va asigura locuri de munca.

Preturi medii la foraje puturi de adancime practica toata lumea. Toti constructorii fac asa. Altfel nu ar exista acest business. Cine incearca sa faca un foraj cu un deviz care cuprinde doar cheltuielile efectiv realizate… nu va rezista pe piata. Este primul semn ca nu se pricepe la foraje. Nu are importanta cate puturi a forat, daca nu se gandeste la lucrarile si cheltuielile posibile de dupa darea in folosinta a unui foraj sau chiar din timpul forarii acestuia… va pleca acasa!

Si fiindca tot vorbim despre riscurile firmelor de foraje puturi, poate ar fi bine sa le trecem usor de tot in revista.

Pierderea noroiului de foraj

Noroiul de foraj nu este chiar o apa si-un pamant amestecat.La forarea de puturi acesta are un rol bine determinat. Respectiv curata talpa sondei si evacueaza detritusul astfel eliberat catre suprafata. Noroiul de foraj mai are si rolul de lubrifiant. Inchipuiti-va ce forta imensa, ce uzuri teribile sunt in timpul lucrarilor de foraje puturi! Si cat costa o foreza…

Foraje cu prajini rupte, puturi cu scule

Desi nu este foarte frecvent la unele foraje se rupe prajina sau se scapa. O munca imensa pana se recupereaza. Sau diverse scule se scapa in puturi sau se deterioreaza accidental. Uneori se munceste zile intregi pentru a recupera coloana de foraj.

Foraje in nisip fin sau strate acvifere seci

La forarea unor puturi se intampla ca sa dai de un acvifer poros, care nu este alimentat cu apa. Iar acest lucru nu se afla decat dupa ce s-a executat deja forajul. Sau nisipurile fine pot pune mari probleme, de aceea noi preferam sa facem foraje in roca dura. Aproape fiecare gen de puturi are o caracteristica speciala.

» Foraje puturi. Probleme si riscuri