Foraje ieftine. Puturi de adancime. Exploatare sigura

foraje puturi in zone rezidentiale
Foraje puturi in zone reidentiale, o imagine tot mai intalnita in zonele prospere din Romania

Foraje puturi cu calitatile de mai sus nu exista. Foraje puturi ieftine si de adancime si care sa fie sigure in exploatare nu s-au mai vazut. E ca intr-una din legile lui Murphy, aceea care refuza asocierea atator calitati intr-un singur produs. Deci, stimati cititori, un foraj poate fi facut sa fie ieftin pana la un anumit punct. Dincolo de aceasta limita de pret avem de-a face cu eliminarea calitatii in detrimentul pretului. La lucrarile de foraje puturi, desi nu este foarte dificil sa faci un foraj ieftin, vom observa cresteri semnificative de cheltuieli in perioada urmatoare receptiei forajului.

Altfel spus, daca alergati dupa un foraj ieftin, aceasta sa fie calitatea lui principala, veti observa intr-un final ca aveti un put de apa scump. Dupa parcurgerea unei perioade de timp, mai scurta sau mai lunga, in functie si de norocul dvs., prezicerea noastra se va adeveri. In pamant se pot baga materiale dintre cele mai ieftine si cele mai proaste, nu le vede nimeni…

Ce influenteaza un pret la foraje puturi

Primul element care poate da o viziune asupra pretului unui foraj de apa este adancimea de forare. Desigur ca nu este acelasi lucru sa forezi la 15 metri (unele firme de foraje nici nu contracteaza astfel de lucrari) cu a executa foraje la 30 de metri.

foreza pentru puturi de adancime
Una din forezele noastre, cu ea se fac foraje de adancime mult mai usor decat cu alte instalatii. Se foreaza puturi de apa de un nivel calitattiv superior…

Pretul unui foraj in functie de adancime si corelat cu diametrul tubulaturii este destul de bine reliefat in aceasta postare. Mai departe, vom insista putin asupra influentei tubulaturii in lucrarile de foraje puturi. Regulie sunt cam aceleasi indiferent ca sunt executate de noi sau alte firme specializate.

Tevi pentru foraje puturi. Din plastic sau din otel? Sau…

Executam lucrari de foraje puturi cu tevi din PVC produse de Valrom dar aceasta nu inseamna ca nu putem folosi si altceva. Daca un client are preferinta pentru anumite tevi de plastic pentru a fi introduse in foraj, le achizitionam pe acelea. Daca respectivul client doreste teava din otel, o punem pe aceea. Ne referim desigur la tubulatura.

Totusi de ce la foraje puturi facute de noi folosim tevile de la Valrom? (Desi nu este o regula stricta, uneori executam tubulatura din tevi pentru foraje de apa produse de Valplast…) Un criteriu ar fi faptul ca tevile din PVC au o durata mai mare de exploatare. Adica o garantie mai lunga. Vi se pare putin lucru? Imaginati-va ca aveti un foraj la care trebuie sa inlocuiti periodic tubulatura! Cele din otel obisnuit este limpede ca se vor distruge.

tevi foraje puturi din PVC
Tevile din PVC ofera pentru foraje puturi executate de noi o garantie de 50 de ani

Tevile din PVC nu sunt supuse la cine stie ce forte in interiorul unui foraj pentru apa potabila. Singura lor preocupare ar trebui sa fie rezistenta la intuneric si la umezeala (ei fir-ar sa fie, dar le ce au fost facute!?), caci de lovituri, zguduituri sau alte socuri mecanice mai greu ar fi vorba la foraje.

Totusi, desi producatorul de tevi pentru foraje ofera o garantie de 50 de ani, durata de viata se poate reduce in anumite conditii de exploatare. Astfel, din documentatia pe care vi-o prezentam, la anumite conditii de temperatura si presiune durata de viata a unui foraj nu mai este de 50 de ani. Este vorba de acele foraje puturi la care se transporta sistematic si constant apa la o temperatura de peste 200 Celsius. Sa recunoastem, nu este cazul unor foraje pentru apa potabila. Conditia vizeaza mai degrapa puturi cu apa termala. Deci la foraje pentru apa potabila, fiti linistiti, montam sevi PVC cu garantie de 50 de ani in exploatare.

Pompe submersibile, puturi de apa; tovarasie obligatorie

Pretul la foraje se mai poate reduce in cateva moduri. Astfel, in puturi se pot introduce pompe submersibile de o calitate mai buna sau mai proasta. Veti spune ca nu este nici o scofala sa cumperi o pompa ieftina pe care sa o inlocuiesti. In general aveti dreptate, asa este. Te duci la magazin si spui vanzatorului ca vrei o pompa submersibila. Iar acesta va spune ca are pompa cutare, aceea, aceea si inca niste modele, poate aduce si pe comanda…

pompa submersibila pentru puturi de apa
Ppompa submersibila ideala pentru foraje puturi de adancime

In foraje puturi insa toata lumea se pricepe, mai putin dvs si vanzatorul de la magazin. Ca nu va pricepeti dvs este usor de demonstrat, altfel n-ati fi pe acest site. De ce nu se pricepe un vanzator de la un magazin este aproape la fel de usor de explicat. De cite ori n-ati fost dvs. insiva intr-un super-magazin cu materiale de constructii si la lucruri evidente si de bun simt nu ati observat ignoranta celui care ar fi trebuit sa va indrume!?

Credeti cumva ca vanzatorul de la raionul de instalatii stie ceva despre cum se face un foraj pentru un put de apa potabila? Aveti incredere in ceea ce va spune el? Bagati mana in foc? Evident ca nu. Cunostintele lor sunt limitate si in niciun caz (sau prea putine) orientate spre foraje puturi. Asa ajungeti la concluzia ca trebuie sa consultati un specialist in foraje.

Si, chiar asa? Cine s-ar pricepe mai bine la ce fel de pompa subemersibila ati avea nevoie, cine ar putea face un proiect de foraje puturi mai bine decat o firma specializata in foraje!? O firma care, intr-adevar, a investit in pregatire oamenilor, utilaje si care face din foraje nu o pasiune (cum se lauda unii „meseriasi” de pe OLX „pasionati” de foraje puturi) ci o profesie exercitata cu profesionalism…

In mod aproape sigur, despre nivelul dinamic din foraje, despre debite maxime si minime de debite extrase din puturi nu va sti sa va lamureasca decat o firma de foraje puturi. Despre alegerea pompei dvs., daca va este suficient un hidrofor sau aveti nevoie de pompa cu vas de expansiune, doar o firma de foraje va lamureste.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca in lucrările de foraje puturi, daca luati o pompa submersibila ieftina si nepotrivita, riscati si alte neplaceri, nu doar inlocuirea ei. Ce-ati zice sa vi se blocheze pompa in put, sa se rupa cablul de sustinere a acesteia?

» Un material interesant despre foraje si blocarea pompelor in puturi. Ca sa vedeti cate probleme apar daca nu se alege bine pompa intr-un foraj de apa potabila.

» Noi, de obicei, instalam in foraje pompe Pedrollo, ideale celor mai multe puturi

 

Foraje de adancime, certitudinea puritatii

Spuneam si cu alte ocazii, cand ne refeream la relatia dintre foraje puturi si adancime, ca aceasta din urma este un adevarat barometru al puritatii. Altfel spus, cu cat un foraj este mai adanc, cu atat acesta este mai pur, mai lipsit de agentii poluatori. Dar si mai scump. Un foraj de adancime va fi intotdeauna o investitie.

foreza foraje puturi de adancime
Astazi, foraje de adancime se executa cu utilaje ce par liliputane, dar inglobeaza tehnologie de ultima generatie

La foraje si exploatarea lor, despre puturi si adancimea lor optima, ne refeream cu detalii suficient de precise si in acelasi timp usor de inteles in „Adancimea in foraje puturi, realitati si tendinte”, un text care ne transmite insa si un alt mesaj. Acela ca daca astazi, avand un foraj la adancimea de 100 de metri avem cea mai buna apa potabila, s-ar putea ca peste 20 de ani lucrurile sa se schimbe.

Acum insa, lucrurile sunt destul de clare: apa din adancime inseamna apa buna! Desi, in viitor, foarte posibil ca preturile la executia de foraje sa coboare mult in jos fata de ceea ce este astazi. Summa summarum: daca vreti calitate, vreti apa buna, orientati-va spre foraje puturi de mare adancime.

Exploatarea optima, costurile generale la un foraj

Revenind la ideea de asociere a calitatilor in foraje puturi, adica si ieftine si de adancime si cu costuri mici de exploatare, trebuie sa relevam un aspect. Reducerea costurilor de exploatare la cele mai multe puturi de apa depinde si de dvs. Depinde de modul in care folositi pompele, de cat de des si cat de mult folositi propriul dvs foraj.

O prima recomadare ar fi aceea ca imediat dupa ce a plecat firma de foraje puturi sa pompati cat mai multa apa. Logica acestui lucru ar fi ca sa se formeze un filtru natural in fata fantelor de la filtrul dvs. Cele mai multe firme de foraje va pot spune si ele acest lucru, ca apa curge permanent intr-un strat acvifer. Ca atare, particulele fine de nisip sunt angrenate in permanenta spre a intra in tubulatura dvs si de acolo mai sus, la robinet.

Odata insa cu particulele fine sunt angrenate si cele mai mari, care se stabilizeaza inainte filtrului de la foraj. Rezultatul va fi acela ca, in final, va rezulta un fel de filtru natural. El va impiedica nisipul fin sa treaca si eventual sa se depuna in decantor. Asa, veti avea nevoie mai rar de denisipari. Poate deloc.

muncitor in foraje
In executia de foraje conteaza enorm instruirea personalului. De pregatirea lor depinde calitatea oricaror puturi de apa

O alta regula de optimizare a calitatilor la foraje puturi ar fi aceea legata de cat de des porniti sau opriti pompa submersibila. De ce? Simplu, garantia este data in numar de cicluri de pornire oprite. In lucrarile de constructii de foraje puturi este bine sa va folositi rational de pompe. Alegeti-le cat mai apropiate de diametrul tubulaturii. Porniti pompa din foraj de un numar de ori cat mai optim, probabil ca 3-4 cicluri zilnice v-ar fi de ajuns.

» Mai multe despre denisipari in foraje puturi

Recomandarea de final: alegeti profesionistii!

Lucrarile de foraje puturi pot fi facute la modul corect doar de catre profesionisti. Speram ca prin tot ce am scris mai sus sa va fi lamurit in acest sens. Puteti insa si dvs., printr-o minima cultura tehnica si foarte mult bunavointa sa va apropiati de tripleta din titlul acestui material.

Altfel, daca vreti ca un foraj sa aibe toate regulile unei lucrari bine executate si sa fie si ieftin… veti fi foarte dezamagiti! Orice foraje, exploatarea oricaror puturi de apa se supun unor reguli tehnice si criteriilor de functionare ale economiei reale.