Culisele afacerilor cu foraje

foraje puturi

dialog cu un antreprenor
Tipfor SRL din Timișoara a achiziționat recent încă o foreză. Astfel, activitatea firmei, respectiv aceea de foraje puturi de adâncime, va putea avea o și mai mare arie de desfășurare. Firma este cunoscută dealtfel pentru lucrările pe care le derulează la nivel național. Parcul său cu utilaje de forat, numărul acestora, personalul care le deservește, toate sunt elemente ce conduc la o deplasare foarte rapidă. Practic, echipele de foraj aparținând de Tipfor SRL fiind deja localizate în țară, deplasarea lor dintr-un loc în altul este ca și instantanee.

Deci, merg oare așa de bine afacerile cu foraje!? Întrebare adresată proprietarului și administratorului firmei, inginerul Daniel Basulescu.

Daniel Basulescu
Ing. Daniel Basulescu: Business-ul cu foraje puturi este in crestere…

Afacere și cerere de foraje în același timp

» Da, este o întrebare bună, dar răspunsul nu este chiar complicat. Să conduci o firmă de foraje, să faci foraje puturi în toată țara… nu s-ar putea dacă nu ai avea utilaje la dispoziție. Și da, noi facem foraje în toată țara, oriunde suntem chemați. Structura noastră de organizare ne permite să fim mobili, dar nu am putea fără un parc adecvat de foreze și mijloace de transport. Ce firmă de foraje ar putea sta într-o singură foreză?

• Nu s-ar putea spune și că afacerile cu foraje sunt dependente de o anumită conjunctură economică, respectiv cea despre care se tot vorbește acum, influențează ea într-un mod decisiv? Și, în definitiv, chiar se fac mai multe foraje?

» Eu aș evita să vorbesc mult despre foraje puturi ca fiind o afacere în expansiune. Și da, o creștere economică este întotdeauna binevenită. Asta înseamnă mai mulți bani pe piață. Implicit, mai multe foraje și puturi, este limpede acest aspect. Odată cu creșterea puterii de cumpărare a cetățenilor, cresc și pretențiile acestora de a avea apă mai bună. Dacă în urmă cu 15-20 de ani oamenii se mulțumeau cu fântâni la 7-10 metri, acum vor să aibă apă cât mai bună, iar acest lucru presupune foraje de adâncime.

Alt aspect ce a dus la creșterea cererii de foraje puturi este o informare mai bună, un trafic crescut al informațiilor din ziua de azi, modul în care circulă acestea astăzi. Domeniul forajelor este strâns dependent și de numărul construcțiilor noi, fie că acestea sunt case de locuit sau clădiri industriale. Și dacă ne uităm pe graficele financiare ale firmei pe care o conduc din 2007 se poate spune că există o creștere semnificativă. Nu neapărat datorită creșterii economice, ci mai ales nevoii de apă. Și, da, acesta este motivul pentru care am decis să ne suplimentăm în mod constant numărul de utilaje de foraj: cererea! Este o cerere crescândă de puturi de apă potabilă.

Cei mai mulți sunt amatori în foraje…

Gradul de pregătire profesională din piața serviciilor de foraje… care este?

» Din pacate raspunsul nu este cel pe care il asteptati si anume sa avem de-a face doar cu oameni bine pregatiti adica profesionisti in foraje cum ar trebui sa fie. Cele mai multe firme de foraje si mai ales asa-zisii meseriasi nu au cunostinte suficiente despre geologie si hidrogeologie. Știu puține lucruri despre curgerea apelor subterane sau despre captarea si exploatarea corecta a stratelor acvifere de mare adancime.

Un alt aspect ce trebuie stiut de cetateni este acela ca datorita costurilor ridicate a unei lucrari de foraj si a firmelor putine care executa corect asemenea lucrari aveam de-a face cu un fenomen periculos. Au aparut foarte multe persoane, firme si site-uri care intermedeaza aceste lucrari incercand sa faca profituri cat mai mari, fără a fi însă abilitate să facă acest lucru, e vorba de acea pregătire profesionistă. Deci mare atentie cu cine alegeti sa faceti foraje în grădina dvs.!

Ați putea face o estimare, oricât de aproximativă, cam care este raportul dintre profesioniștii și amatori în lucrările de foraje puturi?

» Cred ca din totalul firmelor si meseriasilor, ce executa foraje pentru apa, cel mult 10-15% respecta tehnologia de foraj. Mă refer la aspectele ce vizează tubulatura, pietrisul margaritar, diametrul corect al gaurii de foraj, filtrele și izolarea straturilor. De asemenea, cam tot atât de puțini fac teste de pompare si întocmesc corect documentele de autorizare, ceea ce la foraje puturi am putea spune că au un caracter special. Ceilalți, diferența de la 15% sunt amatori. În opinia mea, dar s-ar putea ca altcineva să mă contrazică.

Fermierii sunt tot la mâna Domnului

V-am ruga să ne spuneți despre cererea de foraje din agricultură. Există o cerere consistentă a acestor lucrări? Am putea să raportăm cumva comenzile de foraje din agricultură la cele pentru apă potabilă pentru locuințe?

» Desi se vorbeste in ultima vreme tot mai mult despre foraje pentru irigatii in camp, acestea nu se fac asa cum ar fi normal sa se facă. Mă refer la foraje și irigații dintr-o tara civilizată, din Occident sau de pe continentul nord-american, zone la care ne place să ne raportăm din ce în ce mai des. Fermierii inca se roaga sa ploua cand au ei nevoie. Fermierul român încă este la mila lui Dumnezeu, ca să vorbim pe șleau.

Desigur, exceptie fac fermele care au obtinut finantare de la Uniunea Europeana pentru proiecte de modernizare, acestea da, comandă și fac foraje. La fel, în cazurile de construcție de noi ferme, tot cu finanțare europeană, acolo există nu doar recomandarea de a face foraje pentru apă, ci chiar sunt sprijiniți în săparea de puturi și canale de irigații. Este o diferență de viziune care, mai târziu, se va observa în dieferențele de dezvoltare.

O alta crestere de cereri si executie de foraje si puturi este in domeniul zootehnic. Aici, in Romania, numărul acestui tip de ferme a crescut. Mai mult, cele existente s-au modernizat și au avut nevoie să-și asigure necesarulk da apă potabilă. Ca atare, au comandat lucrări de foraje puturi. Și, până la urmă, finanțarea nu spune totul în această privință. Esența este că fermele din agricultură simt nevoia să aibă apă potabilă din surse proprii.

Evident, și valoric și cantitativ, forajele pentru apă potabilă sunt mai relevante pentru locuințe. Cel puțin în cazul nostru, noi executăm mai multe foraje pentru locuințe decât pentru irigații în agricultură.

Întreținere la puturi? Depinde de cine le-a făcut…

Ce înseamnă mentenanța la un foraj? Din moment ce a fost dat în folosință, mai este nevoie de lucrări de întreținere? E nevoie de această întrebare pentru ca să poată fi evaluate costurile ulterioare forării…

» În mod normal, la un foraj bine făcut nu are nevoie de cine știe ce lucrări de intervenții. Poate doar când se defectează pompa sau când se înlocuiește sfoara de susținere a pompei submersibile. Recomandarea noastră pentru puturile executate corect ar fi ca macar odata la 10 ani sa se scoata pompa din foraj. Să se facă o verificare și să se înlocuiască cordelina de susținere. Aceasta poate putrezi și să se rupă. Mai bine să o schimbi preventiv, costă mai puțin decât să te chinui după aceea…

Principalele probleme la foraje apar din cauza executiei defectuoase de catre firme sau meseriasi pricepuți. Și întodeauna aceștia dau vina pe zonă, pe pământ sau pe proprietar. Acesta din urma ar trebui sa primeasca o fișă a forajului la finalizarea lucrării. Și sa respecte debitul maxim si locul unde se monteaza pompa, la recomandările date de executant. Daca proprietarul nu respecta debitul maxim recomandat și va exploata forajul la un debit mult mai mare sa va putea trezi ca forajul generaza nisip. Aceasta se întâmplă datorită curgerii turbulente in zona filtrantă…

Și așa va fi nevoie de denisipare…

» Exact, principala problema la foraje este nisipul fin si prafos care apare la robinet! In mod normal, la un foraj facut de profesionisti, această situație nu ar trebui să apară. Trebuie sa stiti ca apa circula in zona filtranta indiferent dacă forajul se folosește sau nu se exploateaza ani la rand. Vă puteți trezi cu forajul colmatat daca pietrisul introdus in jurul tubulaturii nu a fost cel corespunzator. Daca sunteti in situatia in care forajul dumneavoastra genereaza nisip trebuie sa faceti o denisipare cu pompa mamuth. De câte ori? De atâtea ori cât este nevoie. Orice foraj cere acest lucru dacă are nevoie. Sau, să înlocuiți cu un foraj corect executat…

Păi… după câte se vede,se pare că un foraj nu este chiar floare la ureche!

» Așa este, în branșa asta, nu ajunge să dai o gaură în pământ! Trebuie să știi și cum s-o dai și unde. Și mai trebuie să știi multe lucruri, dar despre foraje, despre puturi de apă potabilă o să mai vorbim…