Spuneam în partea a doua a reportajului „La Foraje” că la gura puțului ieșea apă, era așa, ca o ciupercă, iar eu am crezut că gata! Că s-a terminat, este ca-n filme. Adică atunci ar fi trebuit să vină niște oameni care pun ceva peste foraj, un fel de capac cu robinet și să-mi capteze mie apa. Ei vor pleca, în grădina mea va rămâne un robinet imens și eu mă voi urca în mașină, apus de soare, muzică de vioară, se termină filmul, happy-end.
Eroare. Ce-i mai sus nu-i decât o aiureală. Alea-s filme cu foraje de petrol și sunt doar filme. La mine era vorba despre un foraj pentru apă potabilă. Și de unde să vină atâția oameni!? De ce ieșea apa cu presiune din puțul meu (pot deja să spun că am un puț de apă potabilă) este o chestiune asupra căreia merită să insist puțin. Cei doi muncitori au tăcut când i-am întrebat despre ciuperca asta de apă. Explicația o voi primi însă de la patronul firmei de foraje, mai târziu, dar este relevant să o introduc aici în text.
La urma urmei este un reportaj aproape live, cum am spus mai devreme, iar dacă textul de față reușește să transmită informația înseamnă că și-a atins scopul. Mai puțin relevant că reportajul despre oamenii care fac foraje puturi a fost scris pe genunchi, în timp ce Ion căra pietriș de mărgăritar sau câteva zile după terminarea lucrării, când informațiile erau sedimentate deja.
Semnificația lipsei unui răspuns de la muncitorii firmei de foraje puturi atunci când am pus o întrebare simplă este cheia acestui reportaj. De fapt, prin analogie, obținem și răspunsul la întrebarea aparent banală: cum alegem o firmă de foraje?
Introducerea pietrișului mărgăritar
Când se introduce pietrișul de mărgăritar acesta coboară în foraj și ocupă locul liber dintre tubulatură și pereții găurii. Se așează și rezultă ca un manșon în jurul țevii din care de fapt vom scoate apa.
Ori, pietrișul se duce la fund, aparent este o masă compactă și acționează ca un fel de piston și împinge apa în jos. Unde să se ducă apa? Intră prin fantele filtrului de la tubulatura de foraj și apoi urcă ieșind cu presiune pe la gura puțului. Sunt noțiuni de fizica fluidelor. De unde să știe un muncitor să explice, pentru el densitatea specifică este o noțiune abstractă.
Deci faptul că apa iese din foraj cu presiune nu înseamnă că am o fântână arteziană, că este presiune hidrostatică pozitivă în acel puț, ci doar simplul fapt că pietrișul de mărgăritar ia locul apei. Aceasta este de fapt și o verificare, un răspuns că avem de-a face cu un strat acvifer. Că este apă și că are un debit relevant. Și nu în ultimul rând că totul funcționează cum trebuie. Cel puțin până în acest moment al lucrării de foraj.
» Fântânile arteziene, cum se fac, foraje norocoase
Să faci un foraj sau să știi să-l faci
Aceasta este diferența dintre un muncitor la o firmă de foraje și patronul acesteia: bagajul de cunoștințe. Este, dacă vreți, similar cu lucrătorii din presă. Faptul că ești șofer și duci redactorii în deplasare sau presa la chioșcurile de difuzare, adică lucrezi la un ziar, nu înseamnă că ești și ziarist. Altfel spus, unii știu ce lucrează, alții lucrează ce știu.
Deși, cu siguranță, fiecare muncitor de foraje se vizează patron de firmă, fiecare poate spune că el face de fapt totul, lucrurile nu sunt atât de simple. Să faci puțuri de apă presupune mai mult decât o simplă investiție într-o foreză. Banii se pot lua cu credit, dar cum să faci puturi de apă este putin mai complicat dacă este vorba de o afacere în adevăratul sens al cuvântului.
Paradigma se poate extinde și la fenomenul mai amplu al lucrărilor de foraje în România. Probabil că foarte mulți dintre dvs au văzut nenumărate afișe pe stradă lipite pe stâlpi sau pe garduri, mai ales în zonele piețelor de alimente, pliante și flyere răspândite prin cutiile poștale cu mesajul „execut foraje puțuri, telefon…” Sau prin site-urile publicitare gen OLX. Este o parte din marea intoxicare cu lucrări de proastă calitate sau cu mărfuri ieftine dar de care, cu o minimă informare, fiecare dintre noi se poate feri.
Multe foraje se execută de către amatori. Sau cvasi-amatori. Ca de fapt în orice domeniu, lipsa de profesionism se poate identifica.
» Culisele afacerilor cu foraje
Izolarea acviferului de pânza freatică
În primul reportaj „La Foraje” relatasem de ce se face izolarea stratelor de apă între ele, respectiv pânza freatică de stratul acvifer. E cazul să dau și o idee despre cum se face asta. Când introduceau țevile pentru tubulatura de foraj, i-am văzut cum la un moment dat leagă de una dintre acestea un furtun. N-am înțeles de ce și am întrebat. (Cred că astfel de clienți care pun mereu întrebări sunt și cei mai enervanți oameni de pe pământ! Dar de ce aia, de ce așa, de ce, de ce… Îți vine să-ți iei câmpii!)
Prin furtunul respectiv se introduce ciment sau lapte de ciment. Nu orice calitate și nu oricum. Mai multe însă nu pot relata, nu am văzut exact cum se face, am lipsit exact în acel moment. Însă știu că s-a realizat un fel de dop de beton în gaura de foraj pe undeva pe la 20 de metri adâncime, undeva sub pânza freatică. Apoi, au scos furtunul acela…
Așa, pot dormi liniștit, au râs de mine Ion și Simion. Căci, mărturisesc, nu eram lămurit cum se face izolarea asta.
Apariția curcubeului
Au mai dat câteva rafale de ploaie și a ieșit soarele. Așa se face că la final, când au zis ei că-i gata, a ieșit și curcubeul. Semn bun zic eu în gândul meu. Am imortalizat momentul.
Ca prin farmec, dintr-odată au venit oamenii să ia ce era pe acolo prin curtea grădina mea. Șeful lor doar stătea în mijloc și eventual mai spunea ceva unuia sau altuia. V-am spus, ca-n desene animate, toată lumea făcea ceva. Parcă acea gaură-n pământ ar fi fost doar un pretext să se adune toți în grădina mea. O tevatura imensă este acest sfârșit de foraj.
Senzația era deosebită. Oamenii erau preocupați să facă fiecare ce știe că trebuie să facă încât ai senzația că totul nu este decât o mașinărie imensă. Un mecanism uns de atâtea ori și pus la punct încât este deja o banalitate. De fapt, s-a încheiat încă o lucrare de foraje puturi, laitmotivul acestui site.
Tractorul divin se întoarce
De data aceasta tractorul divin nu era atât de misterios. A venit când l-am chemat. Misiunea lui era de data aceasta să scoată foreza din noroiul în care se afundase. De fapt, ca să fiu sincer, cred că omul era și foarte curios. După ce și-a proptit roțile tractorului în dedesupturile stratului superfical de pământ, asta însemna că și-a lăsat alte urme, niște șanțuri imense și s-a opintit puțin a scos foreza fără nicio problemă.
Omul și-a lăsat tractorul la șosea, acolo unde câțiva muncitori au început să pregătească foreza pentru a fi trasă și dusă la altă lucrare, apoi a venit să discute cu patronul firmei. „Domnule, zicea acesta din urmă, îți repet, noi nu facem lucrări de mântuială. Îți garantăm apa și încă la debitul pe care-l spunem. Uite, aici, de exemplu (și arăta cu mâna spre ultima lui lucrare de foraj, adică a mea) știam că este apă. Dumneata, la 300 de metri, dacă începi un foraj profesionist cu noi (marketing!) vei avea și dumneata!”
După ce omul cu tractorul s-a dus, Daniel Băsulescu mi-a spus mie: „Nu are încă încredere. Este explicabil, după atâtea țepe pe care le dau meșterii de foraje! Dar o să aștepte puțin, să vadă cum e aici, apoi o să mă caute. Așa fac toți, așa se contractează o parte din lucrările noastre de foraje puturi… la început sunt sceptici, apoi își dau seama și la sfârșit comandă…”
Foraj finalizat. Urmează altul și altceva…
Patronul firmei de foraje puturi spunea la un moment dat că munca nu se termină niciodată ci intră doar într-o altă etapă, iar eu trebuie să spun că avea foarte mare dreptate. Mă uitam la grădina mea și înțelegeam că așa este. Odată ce își vor fi luat și generatorul de curent și pompa submersibilă, eu rămâneam să continui. Altă muncă…
Până să plece definitiv vor lăsa o pompă submersibilă să scoată apa din puț toată noaptea. Apa va deveni tot mai limpede. Și, totuși, voi afla că apa nu va fi de cea mai bună calitate decât după ce mai scot și eu puțină apa pentru udat grădina. Așa merg treburile.
Treburile cu firmele de foraje sunt deci cam așa: ele vin, fac puturi de apă, apoi pleacă. Pentru a mă bucura de apă pe deplin va trebui să amenajez gura puțului de apă și să introduc o pompă submersibilă.
Asta a fost tot! Oare!? Nu, desigur că nu, cum spuneam mai sus, urmează altă etapă…